https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aplikace-sheep-view-360-kam-nemuze-google-tam-muze-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aplikace Sheep View 360: Kam nemůže auto Google, tam může ovce

17.7.2016 01:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Několik silnic na Faerských ostrovech. Na většinu míst se ale auto nedostane. Ovce ano.
Několik silnic na Faerských ostrovech. Na většinu míst se ale auto nedostane. Ovce ano.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Faerské souostroví, na půl cesty mezi Islandem a pobřežím Norska, nemá konvenčně smýšlejícím turistům mnoho co nabídnout. Alespoň to si mysleli lidé ze společnosti Google, když skupinku osmnácti malých subarktických ostrůvků vynechali ze své sítě panoramatického zobrazení Google Street View. Místním obyvatelům se to ale vůbec nelíbilo a tak namísto nedostupné techniky nasadili do akce vlastní ovce. Aplikace Sheep View 360 se záhy stala hitem. Informuje o tom například Guardian.
 

Oficiální důvod, proč se prozatím Google zřekl vymapování Faerských ostrovů, je celkem uvěřitelný. Velmi špatně se totiž snímá terén z kamery usazené na autě v místech, kde existuje jen minimum silnic. Ostrovy sice disponují hustou sítí komunikací, ale na drtivou většinu z nich musíte vyrazit pěšky. To, že by snad ostrovy měly být vynechány, se ale hrubě dotklo Durity Dahl Andreassenové, která pracuje na propagaci tamního cestovního ruchu ve společnosti Visit Faroe Islands.

A začala pracovat na nápravě. „Tady na Faerských ostrovech musíme dělat věci po svém a sami,“ říká Andreassenová. „Víme, že jsme malí a izolovaní a že Google je prostě obří. Ale umíme si poradit.“ Kromě toho, že vytvořila petici „Google, přijď nás natočit“ a twitterový hastag #wewantgooglestreetview, rozhodla se motivovat potenciální turisty (i manažery zaštiťující provoz aplikace Street View) vlastní aktivitou. Spolu se zakoupenými  360°C kamerami a pevnými popruhy vytvořila z několika místních ovcí chodící kamerové systémy. Ty teď přímo ze hřbetu snímají nevšední panoramata a pěšinky vinoucí se mezi skalisky Faerských ostrovů.

Andreassenová pak po večerech nahrává sesbírané záběry do vlastní verze aplikace Street View. Pohled na svět očima ovce si rázem získal celosvětovou popularitu. Google zatím stále neprojevuje zájem, a to i přes to, že kromě Běloruska, částí Německa a Islandu už navštívil a natočil snad všechny evropské země. „Nahrávací zařízení dotáhli i na vrcholek Mont Blanc, tak proč nepřijeli k nám?“ táže se Andreassenová. Stále také doufá, že Sheep View 360 je jen dočasné řešení. Soudě podle zájmu virtuálních turistů o Faerské ostrovy, kde dohromady žije 49 188 lidí, ale skoro dvakrát tolik ovcí, čeká brzy vlna skutečných návštěvníků. Vidět ovce s kamerou se vám jinde nepodaří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist