https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bat-detective-nejvetsi-audioknihovna-netopyrich-zvuku-pomaha-vedcum-zkoumat-zdravi-ekosystemu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bat Detective: Největší audioknihovna netopýřích zvuků pomáhá vědcům zkoumat zdraví ekosystémů

20.4.2016 01:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Antrozous pallidus je druhem, který se vyskytuje od Mexického zálivu až po hranice s Kanadou.
Antrozous pallidus je druhem, který se vyskytuje od Mexického zálivu až po hranice s Kanadou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Veronica Zamora-Gutierrezová / University College London
Netopýři jsou nesmírně zajímavou živočišnou skupinou, která může v mnoha ohledech sloužit jako indikátor kvality životního prostředí. Efektivní bádání na nich však komplikuje fakt, že se ve volné přírodě nenechají jen tak polapit a výzkumníci se musí spokojit jen se záznamem jejich zvukových projevů. Jak ale poznat, kterého netopýra právě nahráváte? Mezinárodní tým vědců sestavil první audiodatabázi netopýřího volání Bat Detective a s úspěchem ji otestoval v Mexiku.
 

Když se v důsledku fragmentace krajiny změní zastoupení hmyzu nebo se neblaze projeví způsob stávajícího zemědělského hospodaření, netopýři to obvykle vědí jako první. Proměna jejich zastoupení, početnosti a druhového bohatství na dané lokalitě zrcadlově odráží „zdraví“ celých ekosystémů. Vědci by se proto rádi soustředili na získávání informací z první ruky, což ale v případě netopýrů není právě snadné. Zvlášť v zemi jako Mexiko. Ta je pro netopýry doslova rájem, vyskytuje se jich zde na 130 druhů. Jenže členitost a pestrost území, ve kterém tu různé druhy netopýrů žijí, komplikují šance na přesné určení jednotlivých zaznamenávaných exemplářů. Proto do hry vstupuje moderní technika.

Audioknihovna vytvořená odborníky z University College London, Cambridgské univerzity a Londýnské zoologické společnosti odráží stávající úroveň našeho poznání zvuků netopýřího světa. Není to jen mrtvý úložný systém, ale účinný nástroj pro vyhledávání a určování. Na základě zvukového záznamu netopýřích frekvencí je schopen s velkou přesností určit nositele nahraného zvuku. „Audioprůzkumy jsou stále častěji využívány k monitorování změn stavu biodiverzity a netopýři se proto obzvlášť hodí,“ říká Veronica Zamora-Gutierrezová, vedoucí výzkumu. „Dřív bylo poněkud problematické rozlišovat velmi podobné zvuky netopýrů. Proto je naše databáze vybavena učícím se algoritmem, který dokáže jednotlivé druhy automaticky identifikovat.“

Nahrávání netopýřích zvuků.
Nahrávání netopýřích zvuků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Poslechněte si hlasy některých evropských netopýrů.

Pro otestování funkčnosti celé „chytré“ databáze byly porovnány výsledky 4685 nahraných záznamů od 1378 jedinců přináležejících k 59 mexickým druhům. Rozpoznávací schopnost systému odpovídala přesnosti 91,7 % na úrovni čeledě, 77,8 % u druhu a 82,5 % na úrovni potravní gildy (skupiny odlišných druhů podobně se stravujících netopýrů).

Vzhledem k tomu, že databáze dosud obsahovala jen záznam 43 % ze všech mexických druhů, je to skutečně velmi dobrý výsledek. A co přijde dál? Tým vedený Zamora-Gutierrezovou by teď rád zaplnil vzniklé mezery a pořídil pro audioknihovnu zvuky zbylých mexických netopýrů. Záběr by poté rozšířili na zbytek Střední a Jižní Ameriky. V rámci mezinárodní spolupráce se už ale do zatím neaktivního systému „Bat Detective“ nahrávají audionahrávky netopýrů z celého světa. Doba, kdy bude k přesnému určení druhu jakéhokoliv netopýra stačit jen porovnání jeho hlasu s databází, se blíží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist