https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/beroun-musi-ze-statkarova-pozemku-odvezt-tisice-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Beroun musí ze statkářova pozemku odvézt tisíce tun odpadu

28.6.2016 14:50 | PRAHA (ČTK)
Likvidace odpadu město zřejmě vyjde na desítky milionů korun. Na skládce jsou kromě běžného odpadu podle Šebely azbest, kyanidy a další ekologicky nebezpečný odpad
Likvidace odpadu město zřejmě vyjde na desítky milionů korun. Na skládce jsou kromě běžného odpadu podle Šebely azbest, kyanidy a další ekologicky nebezpečný odpad
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ivo Pujman
Město Beroun musí do dvou let odvézt 43 000 tun odpadu, který leží na pozemcích statkáře Květoslava Šebely. Musí mu také zaplatit přes 80 000 korun jako odškodné. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Praze, který tak potvrdil rozhodnutí berounského soudu z loňského ledna. Rozsudek je pravomocný, město však zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.
 

"Ztotožňujeme se s tím, jak rozhodl soud prvního stupně," uvedla soudkyně v odůvodnění verdiktu. Řekla také, že Šebela má nárok na náhradu škody, ale část nároku je již promlčená. Rozsudek dnes pozměnila pouze ve výroku o náhradu nákladů řízení, na které podle ní nemá nárok ani jedna strana.

Šebelovi pozemek patří od roku 1985. Radnice na něj nechala na počátku 90. let navézt odpad z vedlejší skládky, zastupitelé se totiž mylně domnívali, že pozemek patří městu. Kvůli spornému vlastnictví se Beroun začal se Šebelou soudit. V roce 2000 Nejvyšší soud rozhodl, že je kupní smlouva mezi městem a bývalými majiteli pozemku zfalšovaná, a tudíž neplatná. I po verdiktu však odpad na pozemku zůstal.

"Nevím, co mě čeká, nevím, co všechno budu muset platit," řekl po skončení jednání Šebela novinářům. Po městu chtěl původně 35 milionů korun, dovolání ale pravděpodobně nepodá. "Odškodnění mi přijde trochu neadekvátní, ale co se dá dělat, to je věc odborníků," dodal.

Likvidace odpadu město zřejmě vyjde na desítky milionů korun. Na skládce jsou kromě běžného odpadu podle Šebely azbest, kyanidy a další ekologicky nebezpečný odpad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist