https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezpecnost-emisniho-obchodovani-je-dulezitejsi-nez-byznys-shoduji-se-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bezpečnost emisního obchodování je důležitější než byznys, shodují se odborníci

12.5.2011 09:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ředitel českého rejstříku Řehoř přiznává, že hackeři jsou stále o několik kroků napřed.
Ředitel českého rejstříku Řehoř přiznává, že hackeři jsou stále o několik kroků napřed.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Registry emisních povolenek v EU se letos v lednu staly cílem hackerů. Nejednalo se o první útok a tak se odborníci na konferenci Emission Trading věnovali především otázce bezpečnosti registrů.
 

Děláme, co můžeme

Letošní útoky nebyly ničím novým. Vloni v lednu roce bylo po phishingovém útoku napadeno 17 evropských rejstříků. Prostřednictvím podvodného e-mailu tehdy prozradily klienti svá přihlašovací jména a hesla třetím osobám. Poté bylo třeba zlepšit zabezpečení, které mělo přinést dvoufaktorová autentizace, tedy spojení uživatelského jména a hesla se zadáním SMS kódu, uvedla loni v prosinci Zuzana Záhorovská z českého rejstříku emisních povolenek OTE.

Z pohledu IT bezpečnosti se OTE podle jejího ředitele Miroslava Řehoře snaží dělat maximum, implementoval více než 20 nových bezpečnostních opatření, mezi které patří zmíněná dvoufaktorová identifikace uživatele, sledování IP adres a silná interní bezpečnostní opatření. Dále také probíhají penetrační testy informačního systému rejstříku. Jedná s o testy, které ověřují propustnost zabezpečení systému před vnějším zásahem. Řehoř ale přiznává, že tyto testy vycházejí z předchozích útoků a hackeři jsou stále o několik kroků napřed.

Řehoř uvedl, že problémy byly také s fyzickou bezpečností. Letos v lednu totiž vznikla kromě útoku na rejstřík také hrozba bombového útoku na budovu OTE. Těžkooděnci obsadili budovu, zastavili dopravu v přilehlé ulici a zaměstnanci museli opustit prostory, popsal události Řehoř. A dodal, že v Estonsku docházelo i k vyhrožování od osob zapojených do nelegální činnosti.

Důležitější než byznys

Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí (MŽP) připomněl, že krádeže emisních povolenek postihly celou Evropu. Celkově bylo v EU odcizeno asi 3,3 milionů povolenek a ušetřena nezůstala ani ČR. Odtud bylo odcizeno 1,18 milionů povolenek, které byly následně objeveny v Estonsku, Německu a Británii. Z Estonska se část těchto ukradených povolenek podařilo dostat zpět. S Británií a Německem jednání o návratu povolenek stále probíhají. „Hlavní je obnovit bezpečnost rejstříku a transakcí, které probíhají, aby se vrátila důvěra účastníků trhu,“ uvedl Zámyslický.

Zástupce MŽP dodal, že někteří obchodníci chtějí z bezpečnostních důvodu zavést zpoždění transakcí. Ačkoliv třeba v ČR lze převést povolenky ihned, chystá se prodleva 24 hodin mezi zahájením a dokončením transakce, přičemž dokončení bude pouze v pracovní době, uvádí Řehoř. Mělo by se tak zabránit tomu, aby bylo možné povolenky rychle ‚točit‛. Bezpečnost je v tomto případě prý důležitější než byznys. „Emisní obchodování už nebude tak bezstarostné, jak bývalo v předchozích letech,“ posteskl si Miroslav Řehoř.

Bezpečnějšímu obchodování s emisemi se věnuje také Evropské komise a od roku 2012 by měl být v provozu rejstřík na úrovni celé EU, který se stále vyvíjí a zdokonaluje, říká Zámyslický.

Krádeže povolenek podle Řehoře totiž ukázaly slabiny v legislativě EU ETS, posílit by se měly kompetence správců rejstříků a Evropské komise. A do budoucna je třeba sjednotit nahlížení jednotlivých státu v rámci EU na zcizené povolenky. Zlepšit by se také měla spolupráce orgánů činných v trestním řízení v rámci EU a zabezpečení rejstříku by mělo být se společným rejstříkem také dokonalejší.

Situace ohledně krádeží povolenek je v každém státě jiná. V EU podle Řehoře dosud není jednotný pohled, jak zacházet s nelegálně nabytými povolenkami. To je důvod stále probíhajících jednání s Německem a Británií o vrácení ukradených povolenek.

Dejte povolenky jinam

Na konferenci vystoupil také Daniel Domanovský, obchodník emisních povolenek pro ČR a SR ve společnosti Vertis Enviromental Finance. Hovořil o aférách spojených s obchodováním v rámci EU ETS. Kromě již zmíněné krádeže povolenek EUA z 5 rejstříků docházelo v letech 2008 a 2009 také k podvodům s DPH. Celková hodnota zcizené daně se odhaduje na 5 miliard eur.

Domanovský připomněl, že po letošních útocích bylo odstaveno 30 rejstříků a spotové obchodování se zastavilo. „Bylo by možné napadnout i jiné registry, ale útočníci si vybrali ty nejsnáze přístupné,“ řekl Domanovský. A doporučil úschovu povolenek v rejstřících s vyšší úrovní zabezpečení.


reklama

 
Další informace |
Konferenci Emission Trading 2011 uspořádala společnost B.I.D Services na konci dubna.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist