https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-dala-firme-sates-morava-pokutu-350-000-kc-za-odpad-v-lese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP dala firmě Sates Morava pokutu 350.000 Kč za odpad v lese

3.8.2016 14:24 | PŘEROV (ČTK)
Pokutu 350 000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) stavební společnosti Sates Morava, která podle inspektorů do lesa u Zábešní Lhoty na Přerovsku nelegálně navezla více než 2000 tun stavebních a demoličních odpadů. ČTK to sdělil ředitel inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós. ČTK zjišťuje vyjádření společnosti Sates Morava. Její vedení se proti pokutě odvolalo, avšak ministerstvo životního prostředí rozhodnutí o uložené sankci potvrdilo.
 

Firma Sates Morava byla podle Pallóse původcem stavebního a demoličního odpadu a místo u Zábešní Lhoty, kam ho v roce 2014 navezla, nebylo ze zákona pro nakládání s odpady určeno. "Jednalo se o lesní pozemek, u nichž platí obecná zásada, že si každý musí počínat tak, aby nebyly ohrožovány nebo poškozovány," uvedl Pallós.

Inspektoři prokázali, že navezený odpad pocházel převážně z rekonstrukce dvou ulic v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, kterou firma Sates Morava dělala. U této stavby podle ČIŽP nevedla průběžnou evidenci o odpadech a nakládání s nimi. Pallós upozornil, že společnost nepodala ani hlášení o druzích a množství odpadů.

"Při stanovení výše pokuty jsme zohlednili, že se nejednalo o první porušení zákona o odpadech, kterého se tato firma dopustila. Už v roce 2012 jsme jí uložili pokutu 90.000 korun za nakládání se 180 tunami odpadu na místě, které k tomu nebylo určené. Proto nyní následovala sankce vyšší," komentoval pokutu ředitel ČIŽP Erik Geuss.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist