https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-resi-podnet-na-ruseni-tetreva-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP řeší podnět na rušení tetřeva na Šumavě

19.5.2016 15:04 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Podle odhadů žije v současnosti na Šumavě 250 až 300 kusů tetřeva. Jeho populaci ohrožuje především narůstající počet predátorů, jako je například liška, výr, kuna, krkavec a také divoká prasata. Částečnou vinu na úbytku tetřeva podle odborníka nese i člověk a rozvoj turismu
Podle odhadů žije v současnosti na Šumavě 250 až 300 kusů tetřeva. Jeho populaci ohrožuje především narůstající počet predátorů, jako je například liška, výr, kuna, krkavec a také divoká prasata. Částečnou vinu na úbytku tetřeva podle odborníka nese i člověk a rozvoj turismu
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší podnět na rušení tetřeva na Šumavě. Podle Sdružení Šumava 21, které ji podalo, vstoupil v dubnu novinář v doprovodu dvou zaměstnanců šumavského národního parku bez udělené výjimky zákona o ochraně přírody a krajiny do míst, kam lidé v daném období nesmí. Rušení tetřevů podle ornitologů narušuje průběh toku a následně snižuje úspěšnost hnízdění chráněného živočicha. ČTK o podnětu řekl ředitel českobudějovické inspektorátu ČIŽP Vladimír Jiráček.
 

"Máme na vyřešení určitou časovou lhůtu. Přistupujeme k tomu standardně jako k jinému podnětu, bude se jim zabývat oddělení ochrany přírody," uvedl Jiráček. Reakci NP Šumava ČTK zjišťuje.

Podle Sdružení Šumava 21 novinář ve své reportáži uvedl, že se zaměstnanci pohyboval v tokaništi tetřeva. Kvůli ochraně tohoto ohroženého druhu ptáka přitom bývají místa, v nichž by se tetřev mohl vyskytovat, od 15. listopadu do 15. července pro turisty nepřístupná. Lidský zásah do těchto lokalit může způsobit, že samička tetřeva nebude oplodněna.

ČIŽP letos už uložila NP Šumava pokutu za loňské kácení kůrovcových stromů v okolí Smrčiny u Horní Plané na Českokrumlovsku. Těžba rušila hnízdění tetřeva a vyvádění jeho mláďat. NP Šumava musel zaplatit pokutu ve výši 100 000 korun.

Podle odhadů žije v současnosti na Šumavě 250 až 300 kusů tetřeva. Jeho populaci ohrožuje především narůstající počet predátorů, jako je například liška, výr, kuna, krkavec a také divoká prasata. Částečnou vinu na úbytku tetřeva podle odborníka nese i člověk a rozvoj turismu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist