https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-je-relativne-nejhlucnejsi-zvire-na-svete-dvoumilimetrova-klestanka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co je (relativně) nejhlučnější zvíře na světě? Dvoumilimetrová klešťanka

4.7.2011 02:00 | GLASGOW (Ekolist.cz)
Klešťanka Micronecta scholtzi měří pouze 2 milimetry.
Klešťanka Micronecta scholtzi měří pouze 2 milimetry.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jerome Sueur / EurekAlert
Co je nejhlučnější zvíře na světě? Nejspíš začnete naslepo vyjmenovávat velké savce typu tygr, slon... Nebo snad pavián? Soutěž by to byla nejspíš pozoruhodná.
 

Jisté je, že obdobná „soutěž“ zná svého vítěze v případě, kdy začnete ono nejhlučnější zvíře zkoumat ve vztahu k velikosti jeho těla. Jak tvrdí nová studie, pak je vítězem tvor, která ani nemá plné české jméno: klešťanka Micronecta scholtzi. Ta vydává zvuky o intenzitě 99,2 decibelů, což je prý možné srovnat s posloucháním hodně hlasitého orchestru z první řady.

Zvuky mají frekvenci kolem 10 kHz, a jsou proto slyšitelné i pro lidské ucho. „Je to opravdu pozoruhodné, 99 % procent své intenzity sice tento zpěv ztratí na cestě mezi vodou a vzduchem, přesto je nebývale silný,“ říká James Windmill ze skotské University of Strathclyde.

„Když půjdete podél vody, můžete tato titěrná zvířata doslova slyšet zpívat,“ dodává s tím, že velikost těchto klešťanek je kolem pouhých 2 mm.

Hodně hlasitý zpěv

Jedná se o „zpěv“, jimž samci lákají samice. Vzniká při tření dvou částí jejich těla o sebe, přičemž oblast, v níž tento zvuk vzniká, je pouhých zhruba 50 mikrometrů veliká – a tedy srovnatelná s průměrem lidského vlasu. „Musíme přiznat, že vlastně přesně nevíme, jak to dělají, jak je možné na tak malé ploše vytvořit tak hlasitý zvuk,“ dodává.

I proto se o výsledek toho výzkumu zajímají experti z technických oborů, neboť objev kombinuje biologii s technickými disciplínami. „Z hlediska biologie je toto zjištění důležité například pro monitorování biodiverzity, pro technické disciplíny to může přinést řadu pozoruhodných námětů zejména pro akustiku a vývoj sonarových systémů,“ tvrdí Windmill.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist