https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvoutisicim-osetrenym-zviretem-bylo-opustene-kachne-hlasi-zachranna-stanice-praha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvoutisícím ošetřeným zvířetem bylo opuštěné kachně, hlasí Záchranná stanice Praha

19.7.2016 12:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zachráněná kachňata. Jedno z nich je dvoutisícím pacientem pražské záchranné stanice.
Zachráněná kachňata. Jedno z nich je dvoutisícím pacientem pražské záchranné stanice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od ledna do počátku července přijala Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy již více jak 2000 zraněných či jinak handicapovaných zvířecích pacientů, kteří by bez lidské pomoci nepřežili. Podle údajů za první pololetí letošního roku záchranáři odhadují, že rok 2016 opět překoná rok předchozí, kdy stanice přijala více jak 3 000 živočichů. Každoroční trend nárůstu počtu zásahů podle zvířecích záchranářů potvrzuje, že narůstá odpovědnost Pražanů k pražské přírodě.
 

Pracovníci pražské záchranné stanice vyřídí denně až na 100 konzultací po telefonu, zajistí až 40 výjezdů zásahovými vozidly po celé Praze a poskytují každodenní péči téměř 500 pacientům umístěným v záchranné stanici. Mezi nimi je velké množství mláďat, o které je péče zvláště náročná. Zejména ptáčata, která mají vývoj velmi rychlý a jejich příjem potravy je velmi intenzivní, je nutné krmit téměř nepřetržitě. Pro představu, ptáče sýkory koňadry spotřebuje denně tolik potravy, kolik samo váží.

Dvoutisícím pacientem byla kachna divoká, opuštěné mládě nalezené na Praze 10. Je to příznačné, neboť prozatím je letošní rok ve znamení kachen. "Do záchranné stanice jich bylo přijato již více jak 400 jedinců. Je mezi nimi i kachna „recidivistka“, která opakovaně hnízdí v atriu základní školy a pravidelně využívá k přesunu kachňat jako taxi naše zásahové vozidlo záchranné stanice," říká Petra Fišerová, mluvčí Lesů hl. m. Prahy, které záchrannou stanici provozují.

Mezi dvěma tisícovkami pacientů bylo také množství kosů, sýkor, netopýrů, rorýsů, labutí, poštolek a mláďat zajíců a ježků. Podařilo se zachránit také dva vzácné kvakoše noční a mládě sokola stěhovavého, které bylo otřeseno po prvním pádu během svých leteckých začátků.

Záchranná stanice funguje nonstop na čísle 773 772 771 a dvě zásahová vozidla s typickými polepy mnohokrát denně vyjíždí k případům zraněných živočichů po celé Praze.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist