https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-vyzvali-jurecku-aby-nepodporil-glyfosat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté vyzvali Jurečku, aby nepodpořil licenci pro glyfosát

12.5.2016 15:48 | PRAHA (ČTK)
Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem
Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha vyzvali ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) i ostatní evropské ministry zemědělství, aby nepodpořili nové povolení licence pro herbicid glyfosát. Ministři by o ní měli hlasovat příští týden. ČR podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové všechna objektivní data "vezme v potaz."
 

Glyfosát je stejně jako například červené maso zařazen na seznamu Světové zdravotnické organizace jako "lehčí" karcinogen. Podle studie, kterou v roce 2013 představilo Hnutí Duha, má stopy glyfosátu v těle šest z deseti Čechů. V Evropě byl výskyt zaznamenán u 45 procent testovaných lidí, látka na hubení plevele se podle aktivistů totiž nadužívá. V Česku bylo však na glyfosát testováno jen deset lidí, v Evropě pak celkem 184.

"Ministr Jurečka by měl v květnu hlasovat pro zákaz dalšího používání nebezpečného glyfosátu a hájit tak zájmy českého zemědělství a zdraví lidí před zájmy výrobců pesticidů," řekl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh. Glyfosát podle něj není nenahraditelný, nadužívání v zemědělství je podle něj naopak kontroproduktivní.

"Naprosto nevhodný je pro ošetřování veřejných prostranství či dokonce dětských hřišť," dodal. Proti obnovení licence se podle ekologických aktivistů postavila například Francie, Nizozemí, Švédsko nebo Dánsko. Naopak ČR podle hnutí zatím podporuje schválení na používání glyfosátu na dalších 15 let.

Ministerstvo problém podle své mluvčí Markéty Ježkové vnímá. "Ministerstvo zemědělství spolu s odborníky z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského zváží před příslušným jednáním Stálého výboru EK, na kterém se bude jednat o obnovení povolení glyfosátu, všechna objektivně zjištěná data a připraví pro toto jednání instrukci, která bude reflektovat rovněž případná doložená rizika," řekla dnes ČTK Ježková.

Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Protože se ale z těla dostane už po týdnu, je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný. V přírodě snižuje biologickou rozmanitost a vyplavuje se z půdy do podzemních vod.

Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem. Ochráncům přírody hlavně vadí jeho použití k dosoušení řepky, kukuřice nebo slunečnice před sklizní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

12.5.2016 20:18
Minist Jurečka by především neměl podléhat na zelených fantasmagoriích založenému vydírání některých veskrze ideologických skupin. Chtějí zelení zakázat taky uzený bůček, který je asi stejně nebezpečný jako glyfosát? A chtějí místo bezpečného glyfosátu znovu zavést používání koktejlu jedovatých herbicidů nebo tzv. bioherbicidu zelené skalice, po jejíž požití je nutno vyhledat lékařskou pomoc?
Je jasné, že čím dřív začne platit TTIP tím lépe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist