https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fabius-klimatickou-dohodu-oznacil-za-vitezstvi-diplomacie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fabius klimatickou dohodu označil za vítězství diplomacie

21.1.2016 11:07 | PRAHA (ČTK)
Loňská klimatická konference OSN v Paříži umožnila díky společnému cíli spojit všechny národy. V debatě s europoslanci ve Štrasburku to včera prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.
Loňská klimatická konference OSN v Paříži umožnila díky společnému cíli spojit všechny národy. V debatě s europoslanci ve Štrasburku to včera prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Loňská klimatická konference OSN v Paříži umožnila díky společnému cíli spojit všechny národy. V debatě s europoslanci ve Štrasburku to včera prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který konferenci předsedal. Řekl také, že výsledná dohoda je ukázkou vítězství diplomacie.
 

Země světa se loni v prosinci dohodly na tom, že do konce století udrží globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období a co nejvíce se přiblíží hodnotě ještě o půl stupně nižší. Dokument, o kterém v rámci ratifikačního procesu bude později hlasovat i Evropský parlament, má nahradit od roku 2020 stávající kjótský protokol.

"Pečlivá diplomacie může přinášet dobré výsledky," řekl Fabius v plénu s tím, že dohodu v Paříži podepsalo 196 státních delegací. Připomněl, že před vznikem ujednání řada lidí pochybovala o tom, zda se podaří dosáhnout nějakého konkrétního výsledku. Ke vzniku dohody podle něj výrazně přispěl svým úsilím evropský komisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete.

Fabius europoslancům připomněl, že Evropská unie ke splnění klimatických závazků musí upravit systém obchodování s emisními povolenkami. Evropská komise již loni příslušnou revizi ohlásila. Ta počítá s tím, že od roku 2021 se bude počet vydávaných povolenek na vypouštění škodlivin do ovzduší snižovat o zhruba 48 milionů ročně, což má firmy přimět k rychlejšímu zavádění ekologicky šetrnějších provozů. Za deset let by úspora povolenek měla znamenat o 556 tun méně emisí.

V závěru debaty francouzský ministr poděkoval odborníkům. "Chci vzdát hold vědcům, kteří jasně potvrdili globální oteplování a vyčíslili ho," dodal s tím, že díky nim se nynější ekologické debaty už nezdržují diskusemi o tom, zda globální oteplování existuje a zda mu napomáhá lidská činnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist