https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-vyhralo-soud-s-parkem-sumava-aktiviste-zase-smeji-organizovat-blokady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha vyhrálo soud s parkem Šumava. Aktivisté zase smějí organizovat blokády

5.12.2012 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Park neprokázal, že blokádu organizovalo Hnutí Duha
Park neprokázal, že blokádu organizovalo Hnutí Duha
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Právní dozvuky loňské blokády v šumavském národním parku se dostaly do dalšího kola. Okresní soud v Klatovech rozhodl, že předběžné opatření vydané v roce 2011, které zakazovalo Hnutí Duha organizovat protesty, je neplatné. Národní park tak přišel i možnost získat na Hnutí Duha náhradu 176 000 korun za způsobené škody.
 

Soud v Klatovech uložil předběžné opatření v červenci roku 2011. Tímto rozhodnutím zakázal Hnutí Duha organizovat blokádu těžby kůrovcem napadených stromů. Proti předběžnému opatření se Hnutí Duha okamžitě odvolalo, na začátku letošního roku ale předběžné opatření potvrdil Krajský soud v Plzni. Zároveň ale nařídil správě parku, aby své argumenty dokázali podáním žaloby na Hnutí Duha.

Právě žalobu národního parku na aktivisty aktuálně okresní soud v Klatovech odmítl. Parku se tak před soudem nepodařilo obhájit svůj loňský návrh na předběžné opatření. Podle Hnutí Duha správa parku u soudu neobhájila ani jediný z bodů, o které loňskou žádost o předběžné opatření opírala.

„Správa neprokázala, že by Hnutí Duha něco organizovalo,“ řekl Ekolistu Pavel Doucha z právní kanceláře Šikola a partneři. S tím souhlasí i mluvčí parku Pavel Pechoušek. „Podle ústního sdělení soudkyně senát uznal, že blokáda pokračovala i po vydání předběžného opatření. Nepodařilo se ale prokázat, že blokádu organizovalo Hnutí Duha,“ říká Pechoušek. Rozsudek v písemné podobě zatím není k dispozici, měl by zřejmě být hotový do konce roku.

Podle správy parku soud v Klatovech vydal předběžné opatření, kterým Hnutí Duha zakázal vstup do míst, ve kterých v souladu se zákonem probíhalo kácení kůrovcem napadených stromů. „Podle zákona Hnutí Duha v místech těžby ve II. zónách národního parku nemělo co pohledávat,“ dodává Pechoušek. To se stalo v roce 2011. V roce 2012 se v lokalitě Na Ztraceném proti kůrovci zasahovalo převážně loupáním nastojato, ale také kácením stromů. Správa parku s Hnutím Duha tento postup konzultovalo a jeho zástupci s postupem souhlasili. Díky tomu prý správa parku předešla blokádám v roce 2012.

„Pokud soud zrušil své předběžné opatření, které zakazovalo Hnutí Duha organizovat blokády, vnímá to správa parku jako nekonfliktní rozhodnutí soudu, protože se loni a letos podařilo aktivními zásahy kůrovce významně zabrzdit,“ dodal Pavel Pechoušek.

Kůrovce definitivně zastavíme

Až rozsudek nabude právní moci, předběžné opatření přestane platit. To znamená, že Hnutí Duha by teoreticky mohlo opět podporovat případnou další blokádu. Toho se ale správa parku neobává. Příští rok plánuje v lokalitě postupovat stejně jako letos. „To znamená nekonfliktním způsobem a kůrovce tak definitivně zastavíme. Věříme, že Hnutí Duha již nebude organizovat blokády a proto je předběžné opatření již nepotřebné,“ říká Pechoušek.

"Zástupci Evropské Komise však přímo na místě a veřejně za účasti asi třiceti osob deklarovali, že naturová lokalita zde zásahem proti kůrovci nebyla poškozena,“ říká Pavel Pechoušek.
"Zástupci Evropské Komise však přímo na místě a veřejně za účasti asi třiceti osob deklarovali, že naturová lokalita zde zásahem proti kůrovci nebyla poškozena,“ říká Pavel Pechoušek.
Foto | Roman Mucha / Ekolist.cz

V doplňkovém usnesení uložil Krajský soud v Plzni správě parku, aby podal na Hnutí Duha žalobu o náhradu vzniklé škody. Tu park spočítal na 176 000 korun. Podle parku jde o sumu, kterou správa musela zaplatit najatým firmám za prostoje, když jejich zaměstnanci nemohli pracovat. Ani výši této částky se ale parku nepodařilo obhájit.

Součástí žaloby je i otázka legálnosti samotného zásahu proti kůrovcem napadeným stromům v lokalitě Ptačí potok. „Je možné, že se touhle otázkou soud v písemném rozsudku nebude vůbec zabývat,“ vysvětlil Ekolistu.cz Doucha.

„Samozřejmě nás těší, že nám soud dal v takhle důležité věci za pravdu. Rozsudek je naprosté fiasko současných šéfů národního parku, kteří nejenže káceli vzácné horské lesy, jež dostali od státu do správy, ale ještě poslali policii na lidi, kteří chtěli divokou přírodu chránit,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podle něj by ředitel Mánek měl skončit se zbytečnými soudy za státní peníze a raději chránit vzácnou šumavskou přírodu tak, aby národní park sloužil ochraně divočiny a turistům.

Již dříve rozhodl Krajský soud v Plzni, že ukončení blokády v šumavském národním parku ze strany Policie ČR bylo nezákonné. Podobně i kancelář ombudsmana dala ve svém šetření za pravdu ochráncům přírody. Podle jejího šetření správa měla mít udělané výjimky pro kácení a to hned podle tří paragrafů. Získat povolení před tím, než kácení začalo, bylo podle právních předpisů nutné. Česká inspekce životního prostředí v srpnu letošního roku udělila správě parku pokutu ve výši téměř půl milionu korun za zásahy proti kůrovci v letech 2010 – 2011, tedy i za období ještě před nástupem bývalého ředitele Jana Stráského na místo.

Podle správy se park snažil v letech 2011 a 2012 zachránit lesy, které nechalo kůrovcem napadnout předchozí vedení národního parku Šumava. Zásahy proti kůrovci v době ředitelování Jana Stráského byly směřovány výhradně do druhé zóny ochrany přírody, do které také patří i lokalita Na Ztraceném. Právě tuto lokalitu po zásahu proti kůrovci navštívili na podzim roku 2012 zástupci Evropské komise.

„Zástupci Evropské Komise však přímo na místě a veřejně za účasti asi třiceti osob deklarovali, že naturová lokalita zde zásahem proti kůrovci nebyla poškozena,“ říká Pechoušek. Podle něj dokonce účastníkům sdělili, že i kdyby správa parku v předmětné lokalitě stromy neloupala na stojato, ale všechny pokácela a vysadila zde nové stromky, tak by naturová lokalita nebyla poškozena.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist