https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-odmitla-navrat-k-jadru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie odmítla návrat k jádru

16.6.2011 17:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Musíme říct sbohem jaderné energii,“ říká premiér Silvio Berlusconi
„Musíme říct sbohem jaderné energii,“ říká premiér Silvio Berlusconi
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alessandro Vasari / Greenpeace
Itálie tento týden odmítla obnovení jaderné energetiky, kterou země opustila na konci osmdesátých let. Ve všelidovém hlasování se vyslovilo více než devadesát procent zúčastněných proti jádru. V rámci stejného hlasování odmítli i privatizaci vodních zdrojů a také možnost nedostavit se k soudu pro ministry vlády.
 

Premiér Silvio Berlusconi prohlásil, že odmítnutí jeho programu bylo velmi silné a vláda se podle něj zařídí. „Musíme říct sbohem jaderné energii,“ uvedl s tím, že se země bude orientovat na obnovitelné zdroje energie.

Podle aktivistů hrála v referendu významnou roli jednak havárii ve Fukušimě, jednak německé ne jaderné technologii. Italové hlasovali v referendu o jádru podruhé v historii, poprvé to bylo v roce 1987, tedy rok po havárii v elektrárně Černobyl.

Po dvacet let je Itálie jedinou z nejlidnatějších zemí Evropské unie, která nevyužívá jadernou energetiku. To se před rokem rozhodla změnit vláda Silvia Berlusconiho a prosadila zákon, který umožňuje návrat k jádru. Podle plánů mělo jádro vyrábět až dvacet procent spotřeby elektrické energie, postaveny měly být čtyři nové reaktory. Začala předběžná jednání s dodavateli z Francie a dalších zemí a všechno vypadalo na jadernou renesanci. Až do japonského cunami.

Aktivisté, například z italské pobočky organizace Greenpeace, berou italské odmítnutí jako velké vítězství. „Jádro je technologie včerejška,“ řekl BBC Salvatore Barbera, vedoucí protijaderné kampaně Greenpeace. „Je to špinavé, nebezpečné a drahé. Fukušima otevřela lidem oči,“ shrnuje důvody odmítnutí Barbera. Podle podnikatelů a průmyslu je ale potřeba zajistit bezpečné dodávky energie.

Referendum se konalo 12. a 13. června. Celkově se ho zúčastnilo 57 % voličů (v případě otázky o jaderné energetice šlo přibližně o 55 %), což představuje zhruba 27 milionů lidí, přičemž více než 94 % z nich odmítlo návrat jaderného programu a 95 % odmítlo zvláštní práva pro členy vlády. Berlusconiho vláda se pokusila referendum zastavit s tím, že po japonské jaderné havárii je situace příliš emocionální. Podle politických odpůrců současné vlády by měl být neúspěch v referendu důvodem k odstoupení premiéra Berlusconiho. Aktuální referendum bylo po šestnácti letech první úspěšné, ke kterému přišlo více než 50 % oprávněných voličů.

Vedle Itálie a Německa, které má jaderný klub opustit do roku 2022, uvažuje o ukončení jaderného programu rovněž Švýcarsko. V dalších zemích, jako je Francie nebo Británie, naopak podpora jádra zůstává vysoká.

Akce Greenpeace na podporu referenda


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist