https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlava-neuspela-u-soudu-se-stiznosti-k-referendu-bude-s-volbami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlava neuspěla u soudu se stížností k referendu o spalovně, bude s volbami

22.11.2015 13:31 | JIHLAVA (ČTK)
Jihlava neuspěla u Ústavního soudu se stížností kvůli místnímu referendu ke stavbě spalovny a třídění odpadu. Znamená to, že se referendum bude konat spolu s krajskými volbami v roce 2016. Vyplývá to z tiskové zprávy jihlavské radnice, která toto referendum označuje za zbytečné. Matěj Man z iniciativy referenda řekl ČTK, že přípravný výbor chystá k referendu velkou informační kampaň.
 

"Aby Jihlaváci skutečně té možnosti využili a aby velmi dobře věděli, o čem rozhodují," řekl Man. Zamítnutí ústavní stížnosti města uvítal. "Magistrátu i zastupitelům jsme tvrdili, že tudy cesta nevede," uvedl.

Jihlavští zastupitelé schválili podání ústavní stížnosti proti rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) o konání referenda až napodruhé, a to na mimořádném zasedání 22. října. Při prvním zářijovém hlasování pro návrh primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) nezvedl ruku dostatečný počet zastupitelů. Podání stížnosti primátor zdůvodnil tím, že jihlavskému zastupitelstvu bylo upřeno právo o referendu rozhodovat, protože soud rozhodl dříve.

Podle tiskové zprávy magistrátu odmítli soudci stížnost města z procesních důvodů. "Ústavní soud nalezl formální argumenty, proč se věcí nezabývat, než aby věcně přezkoumal skutečnou podstatu problému," uvedl Jan Vystrčil, vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu.

Radnice tvrdí, že referendum je zbytečné v této situaci, kdy město nechce stavět spalovnu a kdy i další požadavky referenda dávno naplňuje. "Budeme se alespoň snažit snížit náklady na jeho konání, které jsou odhadovány na 1,5 milionu korun," uvedl Chloupek v tiskové zprávě.

Naopak stoupenci referenda na říjnovém zasedání městského zastupitelstva uváděli, že otázky referenda jsou pořád aktuální, i proto, že stavba spalovny s kapacitou 120 000 tun odpadu v Jihlavě nebo ve Žďáru nad Sázavou je jednou ze zvažovaných variant likvidace odpadu v chystaném desetiletém plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina. V referendu by lidé měli odpovídat na tři otázky, které se kromě spalovny týkají i recyklace odpadu.

Snahu o vyvolání referenda v Jihlavě provázejí složité právní spory. Přípravný výbor referenda a aktivisté ze sdružení Společně pro Vysočinu původně chtěli referendum o odpadech uspořádat s loňskými obecními volbami, ale to se jim kvůli rozporům s radnicí prosadit nepodařilo.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist