https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/monzunove-deste-jsou-zesilovany-prirozenymi-vykyvy-klimatu-vice-nez-oteplovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Monzunové deště jsou zesilovány přirozenými výkyvy klimatu více než oteplováním

27.3.2013 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle současných teorií by letní monzunové proudění, které přináší přináší vlhký vzduch z oceánu nad pevninu, mělo zeslábnout kvůli vlivu antropogenního oteplování Země
Podle současných teorií by letní monzunové proudění, které přináší přináší vlhký vzduch z oceánu nad pevninu, mělo zeslábnout kvůli vlivu antropogenního oteplování Země
Foto | Owen Shieh, University of Hawaii / University of Hawaii
Monzunové deště, které v posledních desetiletích podstatně zesílily, přiživují hlavně přirozené klimatické výkyvy. Podle amerických vědců tak vina za pustošivé přívaly vody nespadá na změny klimatu způsobené vypouštěním skleníkových plynů.
 

Monzunové deště na severní polokouli zasahují zhruba 60 % světové populace – dopadají na obyvatele v Jihovýchodní Asii, Západní Africe a Severní Americe. Proto je důležité dobře odhadnout, jaký budou mít monzunové deště v příštích desetiletích průběh. Nicméně takové odhady jsou velmi složité. Vedle globální změny způsobené vypouštěním emisí skleníkových plynů, musí také započítat vliv přirozených, dlouhodobých výkyvů, o kterých toho ale vědci tuší jen velmi málo.

Právě vliv přirozených proměn klimatu na monzunové deště se rozhodl prozkoumat tým Bina Wanga z Mezinárodního centra pro výzkum Pacifiku (IPRC) na Havajské univerzitě. Vědci se zaměřili na data za posledních třicet let, tedy období, kdy teplota vzduchu při povrchu Země vzrostla o 0,4 stupně Celsia. Výzkum publikovali na konci března v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Podle současných teorií by letní monzunové proudění, které přináší vlhký vzduch z oceánu nad pevninu, mělo zeslábnout kvůli vlivu antropogenního oteplování Země.

Jenže podle amerických meteorologů se za posledních třicet let monzunové proudění, stejně jako další přírodní jevy spojené s tlakem vzduchu a teplotou vody, podstatně zesílilo. To mělo za následek podstatně silnější letní monzunové deště v celé oblasti, než jaké předvídaly modely vycházející z antropogenního příspěvku k oteplování. Ty počítaly s růstem 2,6 % na každý stupeň Celsia, o který se oteplí. Vědci ale došli k závěru, že deště jsou již nyní silnější o 9,5 %.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

Zesilující deště připsali vědci v minulosti ochlazování východního Tichého oceánu, které začalo v roce 1998. Toto ochlazování je podle vědců důsledkem přirozeného dlouhodobého výkyvu v teplotě mořské hladiny. Tu má na svědomí jev zvaný ENSO (El Niño Southern Oscillation), při kterém dochází k výměně tepla mezi atmosférou a oceánem a tím i ke změnám v cirkulaci a ovlivňování klimatu ve velké části světa. ENSO způsobuje krátkodobé výkyvy, zhruba během období tří až osmi let, které ovlivňují klima ve velké části světa.

"Musíme pochopit, jak tyto přirozené výkyvy v klimatickém systému fungují, abychom dokázali realisticky předvídat monzunové deště a další meteorologické úkazy v následujících dekádách," říká Wang, "a musíme být schopni určit spojený vliv emisí skleníkových plynů a dlouhodobých výkyvů na budoucí změny klimatu."


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist