https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejstarsi-naucna-stezka-na-sumave-je-v-novem-obnoveny-byly-tabule-i-znaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejstarší naučná stezka na Šumavě je v novém. Obnoveny byly tabule i značení

19.11.2014 15:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od vybudování stezky uplynulo letos už 48 let
Od vybudování stezky uplynulo letos už 48 let
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Markéta Rudlová / Správa NP a CHKO Šumava
Medvědí stezka je nejstarší naučnou cestou na Šumavě a druhou nejstarší v celé České republice. V letošním roce na ní Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava obnovila informační panely i orientační značení. Na celé Šumavě se nachází více než dvacet dalších naučných stezek.
 

„Záměrem rekonstrukce stezky bylo kromě obnovy stávajících panelů také doplnění označení dalších skalních útvarů podle původního průvodce, vydaného v roce 1967. Po letech tak návštěvníci uvidí například „Dračí tlamu“, která se donedávna skrývala za větvemi stromů a keřů," prozrazuje Markéta Rudlová ze Správy NP a CHKO Šumava. Tato skála svou dračí podobu ukazuje hlavně v zimě, kdy jí díky odtávajícímu sněhu a mrazu narostou ostré „zuby“ v podobě rampouchů.

"Panely se vyráběly v truhlárně v Kašperských Horách, jejíž pracovníci pak také ve spolupráci se strážci osadili panely a značení v terénu,“ pokračuje Markéta Rudlová. Obnova stezky ale podle jejích slov ještě není úplně hotová. Zbývá ještě oprava dřevěných stupňů ve směru od Ovesné a rekonstrukce poválkových chodníků u Jeleního jezírka a v prameništi mezi Viklanem a Kamennou kráskou..

Od vybudování stezky uplynulo letos už 48 let. Vznikla z popudu prachatických ochránců přírody – Aleše Záveského, Vratislava Francla a Bohuslava Nauše. Poslední obnovou prošla v roce 2001.

Na stezce návštěvníci spatří mnoho skalních útvarů, například Kapli, Hřib nebo Viklan. Vede několika úseky smíšeného lesa a místy přirozeného zmlazení jedle. V Jeleních Vrších prochází kolem Schwarzenberského plavebního kanálu s 419 metru dlouhým tunelem. 15kilometrová stezka z Ovesné přes Jelení Vrchy do Černého Kříže je přístupná celoročně, je ale určena jen pěším. Pouze v zimě za dobrých sněhových podmínek je v úseku Jelení Vrchy – Černý Kříž lyžařská trasa. "Nejnáročnější, ale zároveň nejkrásnější úsek, leží mezi Ovesnou a Jelením jezírkem. Právě zde se nachází četné skalní útvary vzniklé zvětráváním žuly,“ říká mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Jan Dvořák.

Své jméno dostala po takzvané „Medvědí cestě“ (Bärenstrasse). Poblíž ní se nachází Medvědí kámen, pomníček na místě zástřelu želnavské medvědice, jednoho z posledních šumavských medvědů zabitá 14. 11. 1856.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist