https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nelegalni-skladka-zmizi-z-hur-ve-stredu-zacina-jeji-likvidace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nelegální skládka zmizí z Hůr, ve středu začíná její likvidace

22.8.2016 15:06 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Z obce Hůr na Českobudějovicku zmizí nelegální skládka odpadu. Odstraňování ekologické zátěže, kterou loni v létě zasáhl silný požár, začne ve středu. Skládka zabírá plochu o rozloze zhruba jednoho hektaru a podle odhadů je na ní přibližně 6000 tun odpadu. Likvidace, která bude stát osm milionů korun, by měla být hotova do konce letošního roku. ČTK to řekl starosta Hůr Jiří Borovka.
 

Pozemek, na němž se skládka nachází, má několik majitelů. Samotný odpad tam nechala v minulosti navozit společnost, která před časem zkrachovala. Jednání o likvidaci skládky začala loni bezprostředně po požáru. "Bylo to složité a musím to označit za malý zázrak, že se nám to podařilo dotáhnout do konce," řekl Borovka.

Náklady z 80 procent zaplatí Státní fond životního prostředí. Část potom uhradí Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice. Každý z těchto subjektů investuje do akce 300.000 korun. Zbývající milion korun zaplatí obec Hůry. "Přitom hospodaříme s rozpočtem o objemu pět milionů korun. Proto tuhle situaci vždycky přirovnávám k tomu, aby si někdo zkusil žít dva měsíce v roce zadarmo," uvedl Borovka. Dodal, že si obec na uhrazení milionové částky nebude brát žádný úvěr a chce ji financovat z vlastních zdrojů.

Nelegální skládku loni v srpnu zasáhl požár, který hasiči likvidovali několik dní. Podle vyšetřování objekt někdo úmyslně zapálil. Na skládku vozila materiál zkrachovalá firma z Německa a chtěla s ním dále obchodovat. Šlo například o staré koberce, pneumatiky nebo plasty.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist