https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-klimaticke-zmeny-vyzenou-z-domovu-na-20-milionu-lidi-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Klimatické změny vyženou z domovů na 20 milionů lidí ročně

9.11.2017 08:01 | PRAHA (ČTK)
Odborníci se shodují na tom, že každý rok prchají miliony lidí před přírodními katastrofami, z nichž mnohé ještě umocňují klimatické změny. Na ilustračním snímku uprchlice se svým miminkem v keňském táboře.
Odborníci se shodují na tom, že každý rok prchají miliony lidí před přírodními katastrofami, z nichž mnohé ještě umocňují klimatické změny. Na ilustračním snímku uprchlice se svým miminkem v keňském táboře.
Foto | Zoriah / Flickr
Klimatické změny vyženou z domovů odhadem kolem 20 milionů lidí ročně. Uvedli to experti OSN na klimatické konferenci v Bonnu. Podle aktuální studie Světové banky má být údajně do roku 2050 počet klimatických uprchlíků oproti současnosti desetinásobný.
 

Odborníci se shodují na tom, že každý rok prchají miliony lidí před přírodními katastrofami, z nichž mnohé ještě umocňují klimatické změny. Madeline Garlocková z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve středu řekla, že lidi nutí k opouštění svých domovských regionů kombinace důvodů. Často je ve hře i pronásledování a násilí.

Podle DPA experti v Bonnu odhadovali počet lidí prchajících každoročně před přírodními pohromami na více než 20 milionů. Ve zcela nové studii Světové banky se přitom údajně píše, že počet "klimatických uprchlíků" má do roku 2050 vzrůst desetinásobně. "To je něco, co mě opravdu děsí," řekl expert na klima z Rozvojového programu OSN (UNDP) Pradíp Kurukulasuríja. "Musíme se tomu postavit, naléhavost nemůže být větší," upozornil odborník.

Jeho kolega zastupující mezinárodní charitativní organizaci Oxfam Jan Kowalzig řekl, že lidé v chudých zemích jsou vystaveni pětkrát vyššímu riziku, že budou muset kvůli extrémním projevům počasí opustit domov, než obyvatelé bohatých států.

Podle údajů Oxfam muselo v letech 2008 až 2016 každoročně vyhledat útočiště před bouřemi nebo záplavami v průměru zhruba 14 milionů lidí v chudších zemích, což bylo 0,42 procenta tamní populace. V bohatých státech to bývá zhruba necelý milion lidí, tedy 0,08 procenta obyvatel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KL

Katka Linke

14.11.2017 06:13
Navzdory pravdivé skutečnosti o zvyšování hladin moří a obrovské budoucí migraci desítek milionů lidí (do Evropy přišel jen 1 milion) je vztah mezi chudobou, bohatstvím a klimatickými změnami zavádějící. Bohatší nemigrují, protože třeba jako Češi žijí dostatečně vysoko nad mořem. Náš žulový Český masiv je pořádná skála. Pokud roztaje i Antarktida, bude moře někde u Magdeburgu, ale ČR je minimálně 115 m n m. Není to ale naše zásluha, praotec Čech nějak oteplování neřešil, ale zůstal, kde se mu líbilo. V té zemi strdí a medu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist