https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parizska-dohoda-o-zmene-klimatu-by-mohla-byt-nejrychleji-akceptovanou-mezinarodni-umluvou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pařížská dohoda o změně klimatu by mohla být nejrychleji akceptovanou mezinárodní úmluvou

20.4.2016 14:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Všechny státy se dohodly, že budou přijímat taková opatření, která udrží růst globální teploty pod 2 stupni Celsia. Současně budou vzhledem k vážným rizikům usilovat o to, aby globální teplota nevzrostla o víc než 1,5 stupně.
Všechny státy se dohodly, že budou přijímat taková opatření, která udrží růst globální teploty pod 2 stupni Celsia. Současně budou vzhledem k vážným rizikům usilovat o to, aby globální teplota nevzrostla o víc než 1,5 stupně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Rekord dosud drží Úmluva OSN o mořském právu, kterou v první den ratifikace v roce 1982 podepsalo hned 119 států. Nedávno schválená Pařížská klimatická dohoda by podle informací OSN mohla tento rekord překonat. Více než 130 států totiž předem deklarovalo, že Pařížskou dohodu podepíší hned v úvodní den ratifikace, mezi nimi i ČR.
 

K podpisu bude Pařížská dohoda otevřena rok, do 21. dubna 2017. V platnost vstoupí po té, co jí ratifikuje nejméně 55 států, které v součtu vypouštějí nejméně 55 % celkového objemu skleníkových plynů, a po té, co budou ratifikační listiny uloženy u generálního tajemníka OSN. Některé státy podle informací OSN předají ratifikační listiny již 22. dubna, tedy na Den Země.

Ratifikační proces bude zahájen tento pátek v New Yorku ve Spojených státech amerických, kam se sjedou zástupci států světa, více než 60 států bude zastoupenou na nejvyšší úrovni. Mezi klíčovými státy, které ohlásily podpis dohody, jsou USA, Čína, Velká Británie, Německo nebo např. Polsko. Za Českou republiku v pátek podepíše dohodu ministr životního prostředí Richard Brabec. Následně začne v ČR příprava na ratifikaci, dohodu totiž musí schválit Parlament ČR a čeká ji i podpis prezidenta republiky.

Pařížská dohoda je mezinárodní úmluva uzavřená pod Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu a jejím cílem je mezinárodního snaha o omezení emisí skleníkových plynů. Dohoda byla dojednána v prosinci 2015 v Paříži a stanovuje závazky jednotlivých zemí. Všechny státy se dohodly, že budou přijímat taková opatření, která udrží růst globální teploty pod 2 stupni Celsia. Současně budou vzhledem k vážným rizikům usilovat o to, aby globální teplota nevzrostla o víc než 1,5 stupně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist