https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslankyne-smog-musime-resit-jeho-dopady-na-zdravi-jsou-zrejme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Balcarová: Smog musíme řešit, jeho dopady na zdraví jsou zřejmé

23.2.2018 11:00 | PRAHA (ČTK)
Z Brabcova vyjádření vyplývá, že spojování elektráren se stavem ovzduší nepovažuje za zcela správné. Změnu legislativy k ovzduší bude Sněmovna projednávat na jaře, platit by měla začít ještě letos. Týká se hlavně snižování emisí skleníkových plynů a užití biopaliv. / Ilustrační foto
Z Brabcova vyjádření vyplývá, že spojování elektráren se stavem ovzduší nepovažuje za zcela správné. Změnu legislativy k ovzduší bude Sněmovna projednávat na jaře, platit by měla začít ještě letos. Týká se hlavně snižování emisí skleníkových plynů a užití biopaliv. / Ilustrační foto
Účinnější boj proti smogu přímo v obcích a také omezení pro elektrárny spalující uhlí chce prosadit předsedkyně poslaneckého výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti). Chystané pozměňovací návrhy nemají zatím konkrétní podobu, Poslanecká sněmovna se s nimi seznámí nejpozději v dubnu. Balcarová to řekla ve středu. Podle ministra životního prostředí by jeden z chystaných návrhů mohl mít dopady na ceny energií. O druhém návrhu se již v minulosti diskutovalo, ale širší zájem nevyvolal, sdělil dále ministr Richard Brabec (ANO).
 

"Návrh je v souladu se státní energetickou koncepcí, kterou schválila vláda v minulém volebním období, a podle které se má omezovat závislost na uhelné energetice," řekla poslankyně Bacarová. Pro tepelné elektrárny by změna znamenala, že pokud nepřejdou na novější technologie, budou muset po roce 2021 ukončit činnost. Výjimky by nebyly možné. Podle Brabce by to mohlo mít velké dopady na energetickou soběstačnost a bezpečnost státu i na ceny energií pro občany. "Zatím jsem žádnou takovou dopadovou studii neviděl a je nepochybné, že pro debatu ve Sněmovně bude bezpodmínečně potřebná," uvedl ministr.

Předsedkyně výboru hodlá takovou studii zadat. Domnívá se, že na cenách energií by se to nemuselo projevit. "V současnosti jsme jedním z největších světových vývozců elektrické energie. To znamená, že když se zavřou některé zastaralé elektrárny, které nejsou schopné přejít na nové technologie, tak my jako Česká republika tím trpět nebudeme," řekla. Přístup ministerstva k ovzduší označila za liknavý, mělo by podle ní řešit především dopady špatného vzduchu na zdraví lidí, které jsou známé a velmi vážné.

Na stoupající vývoz energie upozornily tento týden i dvě ekologické organizace, Hnutí Duha a Greenpeace. "Export vzrostl o 19 procent, z 10,9 na 13 TWh," uvedly v tiskové zprávě o výsledcích za rok 2017. "Za posledních pět let tak naše země vyvezla třetinu elektřiny vyrobené v uhelných elektrárnách a teplárnách. Toto množství zároveň téměř odpovídá celkové spotřebě všech českých domácností za stejnou dobu," sdělili dále ekologové.

Z Brabcova vyjádření vyplývá, že spojování elektráren se stavem ovzduší nepovažuje za zcela správné. "Je mnoha studiemi prokázáno, že prachové mikročástice s navázanými karcinogeny, o jejichž snížení především usilujeme, pochází především z dopravy a lokálního vytápění. Tam je potřeba cílit," uvedl k chystanému pozměňovacímu návrhu.

Balcarová chce také posílit pravomoci obcí a umožnit jim, aby mohly zakázat spalování nekvalitního uhlí na svém území. Vadí jí, že kotlíkové dotace v minulosti podpořily i nákup nových kotlů na uhlí. "Všechny kraje dostaly od nás již před dvěma lety možnost v rámci kotlíkových dotací nepodpořit na svém území dotační podporu kotlů na uhlí, ale žádný z krajů tuto možnost nevyužil," uvedl k tomu Brabec.

Změnu legislativy k ovzduší bude Sněmovna projednávat na jaře, platit by měla začít ještě letos. Týká se hlavně snižování emisí skleníkových plynů a užití biopaliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

23.2.2018 20:12
Jsou to jen plky a navíc si myslím, že kromě demagogických názorů pana ministra!!! není seriozní a objektivní analýza vzniku a tvorby prachových částic na našem území. Argumenty omezující se na vliv dopravy a lokálních topenišť tomu snad již kromě původce těcho plků nikdo vážněm nevěří. Vždyť většina měst a obcí již omezila především nákladní dopravu, miliardy vyplácány do kotlíkových dotací a dopad na kvalitu ovzduší v podstatě nula, nula. Kdo chce skutečné příčiny vidět tak je vidí, vidí že většinu měst i obcí již zastaralá lokální topeniště dávno nezamořují, počet kouřících komínů je minimální a navíc sezónní, problém je pochopitelně nákladní doprava, která se ale díky dopravní politice státu a rozšiřující se sítí nově budovaných dopravních tras a nesmírnému objemu přepravy, i zvyšujícímu se mezinárodnímu tranzitu přes republiku dostává a smrdí i tam kde nikdy problém nebyl, obrovský letecký provoz nad republikou je důvodem plošného spadu spalin, přírodní vlivy a defacto neovlivnitelné proudění nečistot a prachu z ostatních částí evropy a světa, důsledky technických havárií a požárů tu gumárny, tu skládka, tu mrazírny,nebo důsledky celosvětových přírodních katastrof nebo měsíce hořící ropná pole.....atd. atd. Bude-li někdo zodpovědný demagogicky trvat na "laickém" názoru a hledat příčiny u Franty topícího dřevem a tudíž stejně laicky přistupovat k řešení čistoty ovzduší nic se prostě nezmění
Odpovědět

Jan Škrdla

24.2.2018 18:46 Reaguje na Milan Milan
Plky to jsou možná tak pro vás, ale:

1. problematiku prachovýc částic opravdu nelze omezit pouze na lokální topeniště a dopravu .Na druhou to jsou významné zdroje znečištění, takže by se nad nimi neměly přivírat oči.

2. tranzitní doprava je problém - velká část obcí nemá vybudované obchvaty, nebo jimi auta projíždí z důvodu četných dopravních uzavírek. Vina je také na straně dopravců, kteří aby ušetřili za mýtné posílají kamiony po okreskách a přes vesnice.

3. na závěr - píšete o Frantovi topícím dřevem - asi Vám uniklo, že článek pojednává o omezení spalování nekvalitního uhlí a odstavení tepelných elektráren, které nebudou splňovat přísnější limity.

Dle mého se jedná o problém, který je třeba řešit, stejně jako tak jako změnu pravidel pro biopaliva.
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.2.2018 19:28
Lokální topeniště podle studíí a měření skladby "smogu" v letech 2010-2013 (vyhledávačem možno zjistit) na různých místech česka tvořili do 15% jeho objemu.Čili cca lehce víse než desetinu, ale řeší se to jakoby hlavní zdroj, takže pochopitelně se nic nemůže změnit protože i snížení o polovinu je v podstatě pro množství prachových částic nepodstatné. taky podle hodnocení MŽP se stav v kvalitě ovzduší v roce 2017 nezměnil (nezlepšil(jak se taky může zlepšit když se řeší kdejaký Franta a jeho komín!!!!a ne skutečné zdroje znečištění a poku jste to četl správně tak právě velké zdroje jako zmiňované tepelné elektrárny ministr zpochybňuje. Jistě občan jako objekt úřednické šikany je jednodušší i když tato šikana nic nevyřeší. Taky drtivá většina demokratické evropy nic takového vůči svým občanům nezavádí. Hlavně že máme na funkcích odborníky.....
Odpovědět

Jan Škrdla

25.2.2018 22:06
Jen pro upřesnění, těch 15% je více než sedmina. Ve venkovských oblastech, kde není průmysl, patří lokální topeniště spolu se zemědělstvím a dopravou mezi hlavní zdroje znečištění.
Co se týká Vámi uváděných velkých zdrojů, tak ty jsou mimojiné předmětem návrhu paní poslankyně Balcarové.

Jinak pro zlepšení kvality ovzduší by měla platit nepřímá úměra mezi technologií spalování a kvalitou paliva:
Čím závadnější je palivo, tím by měla být dokonalejší technologie spalování a čištění spalin.
To platí i naopak - ve starých kamnech by se mělo topit kvalitním palivem, např. dobře proschlým dřevem. Problém je spalování nekvalitního hnědého uhlí s vysokým obsahem síry.
Ještě větší problém je, když se v kamnech pálí odpad, na který nejsou přizpůsobeny, jako hadry nebo plasty. Tady platí, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist