https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prapredek-tyrannosaura-rexe-vazil-jen-jako-velka-kocka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prapředek Tyrannosaura rexe vážil jen jako velká kočka

17.1.2011 14:47 | PRAHA/WASHINGTON (Ekolist.cz)
Prapředek mohutných predátorů vážil jen kolem pěti až sedmi kilogramů.
Prapředek mohutných predátorů vážil jen kolem pěti až sedmi kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Mike Hettwer / Science Magazine
Vědci udělali zásadní krok k poznání „úsvitu dinosaurů“ - v nově zveřejněné práci popsali predátora, který žil před 230 miliony let, byl prapředkem Tyrannosaura rexe.... a vážil pouhých pět až sedm kilogramů.
 

Nově popsaný dinosaurus, o jehož objevu informovalo poslední číslo časopisu Science, byl pojmenován Eodromaeus. Jeho kostru se vědcům podařilo poskládat z pozůstatků dvou jedinců nalezených v devadesátých letech v Argentině.

Pro vědce jde o zásadní objev, protože nálezy kostí dinosaurů z této doby jsou poměrně vzácné. „Je to naprosto fantastické, objev nám dává možnost pohlédnou dosud nejdále do hlubin rodokmenu, z nějž vzešli i zvířata jako Tyranosaurus rex na konci éry dinosaurů,“ citovala média Paula Serana, jednoho z autorů studie. „Kdo tehdy mohl tušit, co má evoluce nachystáno pro potomky tohoto nevelkého tvora?“

Tento objev vědce přibližuje prvopočátku dinosaurů. V době, z níž nově nalezený druh pocházel, zvířata rozhodně v ničem nepřipomínala budoucí „neporazitelné predátory“. Jak poznamenávají vědci: kolem bylo dost jiných živočichů, kteří je mohli ulovit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist