https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-sluzby-loni-mezirocne-zvysily-zisk-vynosy-naopak-klesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské služby loni meziročně zvýšily zisk, výnosy naopak klesly

13.5.2016 14:21 | PRAHA (ČTK)
Pražské služby (PSAS) loni meziročně zvýšily čistý zisk o 18,5 procenta na 91,3 milionu korun. Celkové výnosy naopak klesly o 10,7 procenta na 2,6 miliardy korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svém webu. PSAS je ze 77 procent vlastněná hlavním městem, necelou pětinu akcií vlastní firma AVE.

 

"Dosažený hospodářský výsledek je nejlepším za posledních pět let," uvedl ve zprávě místopředseda představenstva PSAS Karel Šašek. Upozornil, že podíl na výsledném zisku měl mimo jiné závod Odvoz a recyklace odpadu, který hlavně díky snížení provozních nákladů na pohonné hmoty a nákladů na opravy vozového parku dosáhl o tři miliony korun lepšího výsledku než předloni.

"Velmi dobrý hospodářský výsledek byl také významnou měrou dán výkonem závodu Údržba komunikací, který dosáhl vyššího hospodářského výsledku ve srovnání s rokem 2014 o 22,2 milionu Kč," dodal Šašek.

Ze zprávy dále vyplývá, že společnost v loni nejvíce investovala do komunální techniky, tedy například vozů, a to 195,4 milionu korun. Do technologie malešické spalovny pak PSAS investovala zhruba 77 milionů Kč. "Veškeré investice byly pořízeny z vlastních zdrojů nebo prostřednictvím leasingu," píše se ve zprávě.

Podle dokumentu by z celkového zisku mělo jít přibližně 13,3 milionu korun do sociálního fondu, který slouží k rozdělení peněz mezi i jiné osoby než jsou společníci, zbytek by měl tvořit takzvaný nerozdělený zisk. Dividendu představenstvo společnosti navrhuje nevyplatit.

Společnost PSAS má zhruba 1600 zaměstnanců. Řidičů je asi 400, popelářů přes 260 a metařů kolem 200.

Vedení metropole má s likvidací odpadů dlouhodobé problémy. Několikrát bez výběrového řízení prodloužilo miliardové smlouvy právě s Pražskými službami. Praha několik let usilovala o akvizici firmy, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama zajišťovat svoz odpadu. Menšinový podíl v Pražských službách ale nakonec předloni získala firma AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist