https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-ceska-chytra-lavicka-zmeri-kvalitu-ovzdusi-ve-meste-nebo-dobije-telefon-v-divocine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První česká chytrá lavička změří kvalitu ovzduší ve městě nebo dobije telefon v divočině

5.10.2015 01:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Díky své energetické nezávislosti se lavička uplatní třeba ve volné přírodě – v národních parcích nebo chráněných krajinných oblastech
Díky své energetické nezávislosti se lavička uplatní třeba ve volné přírodě – v národních parcích nebo chráněných krajinných oblastech
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Nabije telefon, připojí k Wi-Fi, změří znečištění ovzduší. To všechno nabídne kromě „starého, ale dobrého“ posezení chytrá lavička, kterou minulý týden představili její tvůrci z ČVÚT a společnosti Full Capacity.
 

Lavička funguje jako ostrovní systém. To znamená, že nepotřebuje žádné připojení k elektrickému proudu, žádný kabel. Funguje pouze na sluneční energii ze 150W fotovoltaického panelu. Aby její funkce fungovaly i ve chvíli, když zrovna není na přímém slunci, má v sobě zabudovanou baterii.

„Máme vyzkoušeno, že od jara do podzimu, kdy lidé na lavičkách sedávají, je pro její provoz svitu dost. Od listopadu chceme před Národní technickou knihovnou testovat, jestli díky nejnovějším solárním panelům zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu, kdy je u nás sluneční svit vzácný," říká Jak K. Rolník z Full Capacity.

Podle jeho názoru najde tento druh mobiliáře uplatnění díky své energetické nezávislosti především ve volné přírodě – v národních parcích nebo chráněných krajinných oblastech. Další využití může lavička najít v městských parcích, univerzitních kampusech, u kulturních památek nebo na sportovištích. Podle studentky ČVÚT Zuzany Jirkalové, která stojí za jejím designem, byla lavička navrhována právě tak, aby se hodila prakticky na jakékoli místo.

Lavička nabídne dobíjení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce, modem přijímající a dál zdarma poskytující Wi-Fi signál. Díky čidlu monitorujícímu čistotu ovzduší lze lavičku zahrnout i do konceptu SmartCity.

Lavička nabídne dobíjení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce, modem přijímající a dál zdarma poskytující wifi signál
Lavička nabídne dobíjení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce, modem přijímající a dál zdarma poskytující wifi signál
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz

Zařízení chrání nový, výjimečně tuhý beton vyvinutý odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVÚT. „Tento beton je čtyřikrát pevnější než běžný stavební beton. Na velkou odolnost jsme kladli důraz i u dalších materiálů, aby lavička zvládla dlouhodobě odolávat například mrazu a dalším nepříznivým vlivům,“ vysvětluje Tomáš Vlach z centra.

Prototyp lavičky CapaSitty je nyní k vidění před českým pavilonem na výstavě Expo 2015. Po jejím skončení se lavička vrátí před Národní technickou knihovnu v pražských Dejvicích. Během příštího roku by se v Česku mohlo objevit i sto dalších podobných laviček. Pořizovací cena jedné z nich podle tvůrců bude 90 až 140 tisíc korun.

Tým ČVÚT a společnosti Full Capacity stojí také za další instalací v českém pavilonu výstavy Expo 2015 – Laboratoří ticha. Více informací v rozhovoru Instalace Český les na EXPO: Čím víc se zklidníte, tím víc toho zaznamenáte.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RK

Radka Klustová

12.10.2022 20:07
Tohle je nejlepší nápad, co kdy, koho napadl, jelikož se určitě každému někdy stalo, že si potřeboval nabít telefon. Já jsem nedávno byla v podobné situaci a prosila číšníka v jedné restauraci, zda si mohou po dobu konzumace oběda nabít mobil. Razantně mě odmítl, a tak jsem měla mobil vybitý až do doby, než jsem se vrátila domů. Naštěstí mi kamarádka poradila stránky https://www.mobil-cz.cz/, kde jsem si objednala pouzdro na mobil a také powerbanku, abych měla vždy nabitý telefon.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist