https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozlivovy-model-vltavy-ochrani-prazany-pred-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřRozlivový model Vltavy má Pražany ochránit před povodní

16.8.2011 08:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Praha přepracovala celý protipovodňový systém, aby se události z roku 2002 nemohly opakovat. Na snímku je stanice tramvaje Malostranská při povodních v roce 2002.
Praha přepracovala celý protipovodňový systém, aby se události z roku 2002 nemohly opakovat. Na snímku je stanice tramvaje Malostranská při povodních v roce 2002.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Protipovodňová ochrana Prahy je podle magistrátu téměř dokončena. Devět let po ničivých povodní v roce 2002 je prý metropole daleko lépe chráněna proti velké vodě: kromě pevných a mobilních zábran pomůže v boji proti velké vodě také rozlivový model, který řekne, kam poteče rozvodněná Vltava.
 

Soubor protipovodňových opatření v Praze zahrnuje pevné zábrany (zemní valy a železobetonové stěny), mobilní bariéry i změny na kanalizační a stokové síti. Do systému za čtrnáct let město investovalo 3, 7 miliardy korun. Pomáhá také výpočetní technika - aplikací, která v případě hrozby povodní pomůže, je rozlivový model Vltavy. Pražský magistrát uvádí, že díky němu bylo možné zpracovat povodňový plán a také může regulovat výstavbu v záplavovém území.

Rozlivový model, který byl představen novinářům, detailně zobrazuje postup vody v případě, že se bude zvyšovat hladina Vltavy. Petr Beran z útvaru rozvoje hlavního města Prahy a Odboru krizového řízení magistrátu hlavního města Prahy přiblížil, že model vznikl v roce 2007 a každé dva roky se upřesňuje. „Kanál řeky se mění a tím se mění rozlivové poměry,“ vysvětlil vývoj pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Model uvádí přesně nadmořskou výšku hladiny při daném průtoku a z toho lze odvodit, jak vysoká voda bude v ulicích Prahy. Díky modelu si lze spočítat, kdy stavět mobilní bariéry, kolik kde bude vody a do jaké výšky se voda dostane. Podle Berana model přesně zobrazí, které domy jsou při různých hodnotách průtoku řeky ohroženy. A tyto informace mají v případě blížících se povodní velkou cenu, 350 osob z bezpečnostních a záchranných složek musí zvládnout vystavět mobilní bariéry maximálně do 48 hodin. Mimochodem, právě mobilní bariéry si Beran chválí, v roce 2002 totiž prý ochránily před vodou Staré město. Celková délka mobilních bariér je asi 6,5 km, dalších 11 km tvoří pevné zábrany. „Praha má povodňová opatření v kvalitě a rozsahu, které nemá žádné jiné evropské město,“ říká Svoboda.

Povodně? Frekvenční matematický údaj

Svoboda uvedl, že povodně jsou „frekvenční matematický údaj“, nejde tedy o "vliv globálního oteplování ani globálního ochlazování". A frekvenční matematika prý říká, že přestože byla velká voda v Praze před devíti lety, může nyní přijít znova. Proto se Praha pokusila o restrukturalizaci celého protipovodňového systému, aby se roku 2002 nemohl opakovat. „Vzhledem k dřívějším neblahým zkušenostem a mnohamiliardovým škodám je protipovodňová ochrana Prahy nadále jednou z našich investičních priorit,“ zdůraznil pražský primátor.

Protipovodňová ochrana by měla zabránit škodám na životech, zdraví a majetku obyvatel Prahy i na budovách v historickém centru Prahy. „Desetitisíce spoluobčanů z Karlína, Holešovic či Smíchova nyní nemusí trnout při každém déletrvajícím dešti a mohou klidně spát, a to rozhodně není málo,“ dodal k pražský radní Radek Lohynský, který je zodpovědný za městskou infrastrukturu. Systém protipovodňové ochrany se prý začal budovat v roce 1997, ale podle Lohynského došlo po katastrofálních událostech v roce 2002 k přepracování původního plánu.

Celý systém je již téměř dokončen, zbývá jen dostavět poslední část úseku v Chuchli. Zde se řeší odvolání občanského sdružení proti platnosti stavebního povolení. V současnosti proto stavební práce nepokračují a po odstranění této námitky se bude podle ředitele Odboru městského investora Jiřího Zlatohlávka stavět dále. Předpokládá se, že v příštím roce bude celý systém dokončen. Do tří měsíců by měla proběhnout kolaudace protipovodňových opatření ve Zbraslavi, říká Zlatohlávek.

Metro už je „v suchu“

V roce 2002 se voda dostala do metra, které značně poškodila. Ani to by se podle magistrátu nemělo opakovat. Zatímco protipovodňová opatření v Praze jsou nastavena na úroveň povodní z roku 2002 plus bezpečnostní rezerva 30 cm, u stanic metra v záplavových oblastech mají mobilní zábrany rezervu dvojnásobnou. V metru jsou bezpečnostní dveře, došlo k utěsnění průchodek, v tunelech jsou tlakové uzávěry a pravidelně probíhá kontrola vodotěsnosti.

Setkání s novináři se zúčastnil také generální ředitel společnosti Kolektory Praha Jan Svátek. Na otázku, zda se při povodních zaplaví kolektory, říká: „Ne, nezaplaví.“ Dále vysvětlil, že kolektory jsou chráněny proti vodě z povrchu i proti té podzemní. Již v roce 2003 byl prý přepracován povodňový plán společnosti a o dva roky později byl z důvodu výstavby protipovodňových zátarasů na Vltavě aktualizován.


reklama

 
Další informace |
Magistrát hl. m. Prahy zve veřejnost 23. srpna od 11 hodin k protipovodňovému uzávěru Rokytky. Bude připraven doprovodný program, jehož součástí je přednáška o povodních od historického klimatologa Jiřího Svobody.
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist