https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/povodi-moravy-opravilo-protipovodnova-opatreni-na-rece-morave-v-hanusovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Povodí Moravy opravilo protipovodňová opatření na řece Moravě v Hanušovicích

3.2.2024 21:29 (ČTK)
Povodí Moravy dokončuje rozsáhlou rekonstrukci protipovodňových opatření na řece Moravě v Hanušovicích na Šumpersku. Obyvatelé města tak budou lépe chráněni před velkou vodou. Stavební úpravy zamezí narušování břehů při vyšším průtoku v říčním korytě a umožní také snazší údržbu vodního toku. Součástí projektu bezmála za 13 milionů korun byla těžba sedimentů. Naplánována je ještě výsadba osmi desítek stromů, sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.
 

Při několika posledních povodních bylo v Hanušovicích poškozeno protipovodňové opevnění koryta řeky, hráze a další objekty, které mají zabránit rozlití vody z Moravy. "Proto jsme se pustili do oprav tak, aby byla v Hanušovicích i nadále zajištěna ochrana před stoletou povodní," uvedl Gargulák. V únoru 2022 Povodí Moravy zahájilo opravu tříkilometrového úseku řeky Moravy v zastavěné části Hanušovic. Stavbaři nyní práce dokončují.

Opravena byla například protipovodňová opatření mezi železničním a silničním mostem, která mají za úkol zpomalit průtok vody. Rekonstruován byl i asfaltový povrch na hrázi od soutoku s Brannou. Na jaře pak vodohospodáři vysadí na pozemcích města a v blízkosti vodního toku více než osm desítek stromů, mezi kterými nebude chybět javor mleč, javor klen, jeřáb ptačí, habr obecný, dub letní či tis obecný. Další tři desítky stromů byly vysazeny v roce 2022.

V posledních letech byl horní tok řeky Moravy zasažen povodněmi několikrát. Například v červnu 2020 záplavy nejvíce postihly právě Šumpersko. Povodně na horním toku Moravy jsou podle Garguláka velmi dravé. "Proto jsme na obou březích toku provedli opravu jednotlivých částí opevnění, přespárování opěrných zdí, sanaci nátrží způsobených povodňovými průtoky a dosypání hrází. Také jsme odtěžili sedimenty přímo z koryta Moravy, abychom předešli možnému vzdouvání hladiny vody při zvýšených průtocích," dodal Gargulák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

3.2.2024 22:47
No hezký.
Jenom tam chybí kaskádovitě tvořené hrázky, do 1/2m vysoké, aby tam byly tůňky, že.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.2.2024 08:10 Reaguje na smějící se bestie
A už jste to někde viděl, že by to dělali?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.2.2024 09:34 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ne, ale měli by. Podkladů, informací k tomu mají víc než dost, že !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist