https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samotarsti-a-nocni-rejnoci-vysli-vstric-ekoturistice-plavou-v-hejnech-a-ve-dne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samotářští a noční rejnoci vyšli vstříc ekoturistice: plavou v hejnech a ve dne

24.3.2013 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Přes milion turistů ročně zamíří k podmořským písečným dunám na Grand Cayman, aby si zaplavali s rejnoky.
Přes milion turistů ročně zamíří k podmořským písečným dunám na Grand Cayman, aby si zaplavali s rejnoky.
Foto | Paul-W / Flickr
Rejnoci, konkrétně trnuchy z Kajmanských ostrovů se přizpůsobily turistickému ruchu výrazně změnily svoje zvyklosti a vycházejí vstříc komerční praxi takzvané interaktivní ekoturistiky. Odměnou jim je stálý přísun potravy z rukou turistů.
 

Přes milion turistů ročně zamíří k podmořským písečným dunám na Grand Cayman, aby si mohli užít nevšední setkání. Potápět se, plavat a dotýkat se – nebo případně krmit – rejnokovité trnuchy. Na oblíbené lokalitě, přezdívané „Město trnuch“, narazíte na stovky vůči lidem klidných a kontaktních exemplářů, uvyklých každodennímu přísunu výletníků a jejich prostřednictvím i potravy.

Vědci z floridského výzkumného centra v Nova Southern a univerzity na Rhode Islandu se proto vypravili přímo do centra dění, aby mohli „změřit dopad těchto aktivit na samotné živočichy, jejich chování a zdravotní stav.“ Plavání s trnuchami totiž přitahuje nemalou pozornost, podobně jako řada jiných, ve světě populárních ekoturistických aktivit. Jenže o jejich konkrétních následcích se ví jen velmi málo.

Výsledky pozorování nebyly potěšující. „Viděli jsme velmi výrazné proměny uspořádání denního režimu, který ani zdaleka nebyl podobný životu normálních trnuch v moři,“ říká Mahmood Shiyji, vedoucí celého výzkumu. „Divoce žijící trnuchy známe jako spíše samotářské a aktivní především v noci. Jsou schopny uplavat velké vzdálenosti, aby našly potravu, a přitom se kontaktu s jinými příslušníky svého druhu vyhýbají.“

Na Kajmanských ostrovech je to ale všechno naopak. Bádání podpořila práce oceánografa Marka Corcorana, který s využitím telemetrických vysílaček po dva roky pozoroval život ve zdejší zátoce. Právě jeho data potvrdila, že ve „Městě trnuch“ došlo k přesunu aktivit z noci na den, kdy je zátoka obsypána turisty. A navzdory původně samotářské povaze trnuch se tu na 0,5 kilometru čtverečním pohybuje na 164 trnuch.

Líbí se Vám Ekolist? Je jednoduché mu přispět.

„Dříve samotářské trnuchy se tu třou doslova ploutev o ploutev, aniž by jim to nějak vadilo,“ říká Corcoran. „Nespolečenské a navzájem agresivní kusy tu vytvářejí svorně se krmící hejna. Agresi si bezdůvodně vybíjejí mimo čas krmení. Přísun potravy ovlivnil i dobu jejich rozmnožování. Namísto specifického období páření jsou teď schopny se rozmnožovat kontinuálně, v průběhu celého roku.

Trnuchy v kajmanské zátoce nejsou zákonem nikterak chráněny. Badatelé potvrzují, že změna chování krmených zvířat je dramatická, ale prozatím prý nejde bez navazujícího výzkumu posoudit její dopady na zdraví celé lokální populace. Snaha o zabránění krmení je ale problematická. Trnuchy totiž představují byznys, který ročně garantuje příliv půl milionu dolarů.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 18. 3. 2013 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „Tourist-Fed Stingrays Change Their Ways“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist