https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spatne-pocasi-a-infekce-zdrazi-v-evrope-olivovy-olej
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špatné počasí a infekce zdraží v Evropě olivový olej

7.2.2016 17:06 | BRUSEL (ČTK)
Vyšší ceny olivového oleje podle analytičky Anne Lefrancové z IRI nyní pociťují zákazníci. Přibližování olivového oleje ke kategorii prémiového zboží podle ní povede k tomu, že zákazníci v řadě zemí raději zvolí jiný produkt
Vyšší ceny olivového oleje podle analytičky Anne Lefrancové z IRI nyní pociťují zákazníci. Přibližování olivového oleje ke kategorii prémiového zboží podle ní povede k tomu, že zákazníci v řadě zemí raději zvolí jiný produkt
Špatné počasí a infekce se podepsaly na evropské sklizni oliv. Ceny olivového oleje se kvůli tomu zvýšily o pětinu, napsal na webu ekonomický list Financial Times.
 

Podle analytické společnosti IRI stouply v prvních 11 měsících loňského maloobchodní ceny olivového oleje po celé Evropě o 19,8 procenta. Za celý loňský rok zákazníci za olivový olej vydali navíc 231 milionů eur.

Největšími světovými producenty olivového oleje jsou tradičně Španělsko a Itálie, úroda tam ale byla slabá. V jižní Itálii se navíc pěstitelé potýkali s bakteriologickou infekcí, která zasáhla nejméně jeden milion olivovníků.

"Loňská sklizeň v Itálii byla nejnižší za 25 let. Byla to katastrofa," řekl podle listu FT analytik banky Rabobank Vito Martielli.

Podle organizace International Olive Council (IOC) se globální produkce olivového oleje v pěstitelském roce 2014/2015 snížila o 26 procent. Předcházel tomu téměř poloviční propad produkce v Itálii a ve Španělsku.

Vyšší ceny olivového oleje podle analytičky Anne Lefrancové z IRI nyní pociťují zákazníci. Přibližování olivového oleje ke kategorii prémiového zboží podle ní povede k tomu, že zákazníci v řadě zemí raději zvolí jiný produkt.

Se špatnou sklizní v Evropě ovšem kontrastuje vývoj v Tunisku. Tato severoafrická země podle údajů IOC v pěstitelském roce 2014/2015 prodala do zahraničí více než pětinásobné množství oleje než v předešlém roce, konkrétně 303 000 tun. Produkce tam prudce stoupla na 340 000 tun oproti 70 000 tunám v předešlém období.

Tunisko se tak stalo největším vývozcem olivového oleje na světě a druhým největším producentem po Španělsku.

Experti ale předpokládají, že otřesy na trhu s olivovým olejem se v tomto roce zmírni. Pěstitelské podmínky v Itálii a ve Španělsku se podle Martielliho zlepšily. Sklizeň v Tunisku by naopak kvůli sporadickým srážkám podle odhadů měla prudce klesnout. Nahrává tomu i skutečnost, že olivovníky nemohou mít dobrou úrodu dva roky za sebou. Organizace IOC předpokládá, že tuniský vývoz i produkce se sníží na méně než polovinu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist