https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/maly-italsky-ostrov-se-chce-zbavit-premnozenych-koz-rozdava-je-zadarmo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malý italský ostrov se chce zbavit přemnožených koz, rozdává je zadarmo

5.4.2024 11:13 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Rev Stan / Flickr
Malý italský ostrov Alicudi se snaží zbavit přemnožených divokých koz, kterých je na území ostrova u Sicílie několikanásobně více než obyvatel. Vedení ostrova se rozhodlo kozy raději darovat zájemcům, než je nechat odstřelit, píše server stanice CNN. Odvoz zvířat je však na náklady zájemců, kteří musí také uhradit kolek ve výši 16 eur (400 korun) za předložení žádosti.
 

Alicudi je součástí Liparských ostrovů, jež se nacházejí u Sicílie. Na ostrově žije zhruba 100 lidí a podle úřadů také 600 divokých koz. Podle místních přemnožené kozy ničí parky, zahrádky a také přírodu, která je hlavní turistickou atrakcí ostrova. Kozy se poprvé vyskytly na ostrově před zhruba 20 lety a díky nepřítomnosti predátorů se rychle rozmnožily.

Podle starosty Liparských ostrovů Riccarda Gulla úřady spustily program na "adopci koz", protože nechtějí zvířata nechat odstřelit. Místní obyvatelé však po radnici chtějí efektivní řešení současné situace, píše deník Corriere della Sera.

Zájemci mohou podle textu výzvy regionu Sicílie požádat o odchyt a předání až 50 koz "do vyčerpání stavů". Převézt je z ostrova však musí na vlastní náklady. Žádosti bude krajský úřad přijímat do 10. dubna. Úřady nesdělily, o kolik koz se zájemci již přihlásili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

6.4.2024 07:48
ekologové řeší nepůvodní rostliny, ale jsou věci, které totálně ničí přírodu, krajinu přímo mění v poušť. Je to vypalování Amazonie, kdy půda postupně degraduje, krajina se bez zastiňující funkce pralesa přehřívá = vysušuje. Zkázu dokončí býložravci. V tropickém lese - tropickém pásmu je to nejvíce nápadné, je to ale i ve Středomoří, jak je vidět na obrázku, každý to vidí, jede-li k moři. Půdu odnese eroze, zůstanou jen vyprahlé kameny, pár trsů suché trávy. Tato degradace v daleko menší míře je i u nás- býložravci okusují stromy, strhnou z kmene kůru, vyšlapávají cestičky, pod stromy, kde je stín, je udusaná vyprahlá půda. Zatím u nás ještě naštěstí převažuje sukcese nad desertifikací, ale po nastupujícím oteplování se stav může změnit, převrátit. Teplota krajiny stoupne, nebude voda, vegetace začne usychat, přežijí jen teplomilné a suchomilné druhy a místo diverzifikace, kterou býložravci podporují, nastane ekolog. katastrofa. Zmizí studny, zmizí řeky. Kdo to chce, kdo to podporuje, rovněž chce omezování spotřeby vody kvůli suchu, jako v článku vedle.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

8.4.2024 16:07
Jestli dobře čtu tak to je 600ks na 520 ha to je úživnost na skalnatém kopci?
Zde v Čechách normujeme 5ks srnčího na 100ha pole (les I třídě 25 ks/100ha). Podle našich měřítek by mělo být cca 30ks....
A stále slyším mantru o přemnožené zvěři.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist