https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetove-pamatky-se-norily-do-tmy-v-ramci-akce-hodina-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světové památky se nořily do tmy v rámci akce Hodina Země

20.3.2016 12:28 | PRAHA (ČTK)
V Asii, Evropě a nakonec i na americkém kontinentě se v sobotu vždy ve 20:30 místního času nořily postupně do tmy, většinou na jednu hodinu, proslulé památky a budovy v různých městech v rámci celosvětové ekologické akce Hodina Země. Miliony osob ve 170 zemích se zúčastnily akce, jejímž cílem už podesáté bylo apelovat na politiky i veřejnost, aby věnovali větší pozornost ochraně životního prostředí a klimatu.
 

V Sydney, kde se zrodila tato iniciativa Světového fondu na ochranu přírody (WWF), se do tmy ponořila světoznámá budova Opery, zářit přestala i Eiffelova věž v Paříži, stejně jako londýnské sídlo parlamentu, proslulý most Tower Bridge nebo Buckinghamský palác. V Římě pohasla slavná fontána di Trevi, díky solární energii se ale vzápětí rozzářila barvami planety Země. Z aténského pahorku Akropolis zmizela obvyklá silueta Parthenonu, v Bukurešti zhaslo osvětlení gigantického paláce parlamentu a prezidentského sídla.

Tma zahalila na Tchaj-wanu mrakodrap Taipei 101, který se tyčí do výšky přes 500 metrů, i několik mostů; pohasla jindy jasně osvětlená dominanta mrakodrapu Empire State Building v New Yorku, a postupně se pak dnes nad ránem SEČ nořily do tmy stavby po celých USA včetně zářících kasin v Las Vegas či mostu Golden Gate v sanfranciském zálivu. Potemněl i prezidentský palác La Moneda v Santiagu de Chile a Památník revoluce v Mexiku.

Do celosvětové kampaně Hodina Země se také v Česku připojilo více než 120 měst, pět desítek firem a tisíce jednotlivců. Na hodinu se do tmy ponořila například Petřínská rozhledna v Praze, brněnský hrad Špilberk nebo Radniční věž v Ostravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist