https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tretinu-sve-potreby-vody-uspokoji-cesko-ze-zahranicnich-zdroju-vody-upozornuji-nevladni-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třetinu své potřeby vody uspokojí Česko ze zahraničních zdrojů vody, upozorňují nevládní organizace

10.10.2017 15:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká ekonomika uspokojuje svou potřebu vody z 29 % z vodních zdrojů v zahraničí. Jde většinou o vodu spotřebovanou při produkci dovážených výrobků, typicky potravin a textilu. Ilustrační snímek.
Česká ekonomika uspokojuje svou potřebu vody z 29 % z vodních zdrojů v zahraničí. Jde většinou o vodu spotřebovanou při produkci dovážených výrobků, typicky potravin a textilu. Ilustrační snímek.
Foto | KirkD2009 / Flickr
Česká ekonomika uspokojuje svou potřebu vody z 29 % z vodních zdrojů v zahraničí. Jde většinou o vodu spotřebovanou při produkci dovážených výrobků, typicky potravin a textilu. Kvůli probíhající změně klimatu je však většina těchto zahraničních zdrojů vody ohrožena suchem. Upozornily na to ve společné tiskové zprávě ekologické organizace. A představily přitom publikaci Když klima není prima, které téma popisuje a nabízí řešení.
 

“Rozsáhlá mezinárodní studie ukázala, že téměř třetina všech vodních zdrojů, na kterých je ekonomika České republiky závislá, se nachází mimo její území. Například sója používaná v živočišné zemědělské výrobě ke zkrmování se z 57 procent dováží z regionů silně ohrožených nedostatkem vody. Pokles zdejší úrody vyvolaný změnou v rozložení srážek může způsobit růst cen masa a mléčných výrobků pocházejících z českých chovů. Klimatická změna tak může ovlivnit ceny potravin i ve střední Evropě,” říká odborník na problémy s vodou a jejich řešení Ertug Ercin z nizozemské organizace Water Footprint Network, který přijel do Česka na pozvání českých rozvojových a ekologických organizací sdružených v Klimatické koalici a Českém fóru pro rozvojovou spolupráci.

“Až příště zase vyletí ceny másla nahoru, možná to bude kvůli suchu v Jižní Americe," říká Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA a člen rady Klimatické koalice. "A to je jen mediálně přitažlivá špička ledovce. Závislost Česka na vodě ze zahraničí je stejně nebezpečná jako závislosti na dovozu fosilních paliv. Proto musíme naše zemědělství měnit a místo krmení dobytka ve velkochovech sójou rozvíjet ekologické zemědělství využívají místní zdroje." Podle něho potřebujeme také změnit naše lesnictví a přírodními způsoby zadržovat vodu v krajině. "Zároveň však potřebujeme výrazně omezit spotřebu fosilních paliv, abychom změny udrželi na takové úrovni, na niž se dá přizpůsobit,” říká Koželouh.

Rozvojové a ekologické organizace dnes představily společnou novou publikaci “Když klima není prima”. Popisuje se v ní, co musí Česko udělat, aby na změny klimatu připravilo nejen sebe, ale také pomohlo s přípravou chudých rozvojových zemí, které budou zasaženy ještě více než Evropa.

“Jedna věc je objem financí, který bohaté země poskytují na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc. V nich jsou klimatická opatření či reakce na sucho či tajfuny jednou z položek," říká Pavel Přibyl, ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci. "Zde se mimochodem ČR sice snaží, ale stejně je zatím pouze na 40 % svého závazku." Co je podle něho dále potřeba, je větší soulad primárně nerozvojových politik a praxe s rozvojovými cíli, včetně klimatických. "Nejedná se přitom pouze o podobu energetiky, zemědělství či péče o krajinu v bohatých zemích, ale o řadu dalších kroků. Ty pomohou zajistit nejchudším zemím dostatečné vlastní příjmy, aby se mohly se změnami klimatu lépe vypořádat," říká Přibyl. "Jde například o omezení daňových úniků z podnikání nadnárodního byznysu v chudých zemích. Jejich výše je srovnatelná s tím, kolik bohaté země na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc vydávají.”

Publikace také uvádí příklady firem, které ve spolupráci s Water Footprint Network měří svoji vodní stopu a hledají možnosti omezení neefektivní spotřeby vody ve svých provozech. Je zajímavé, že se jedná například o firmy z odvětví u nás tradičního - z pivovarnictví. Pozitivními příklady jsou pivovarnické koncerny AB InBev (dříve SABmiller) či Heineken (včetně pivovaru Krušovice, který skupina vlastní). Ty podle nevládních organizací dlouhodobě snižují vodní náročnost výroby piva a tím i ohrožení suchem. Opatření se týkají nejen efektivního využívání vody při samotném vaření, ale také udržitelného řetězce: pěstování surovin, nakládání s odpadními vodami a kompenzací v podobě podpory projektů zadržujících vodu v krajině.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

10.10.2017 20:07
Je to teda poměrně obsáhlý blábol, ale jednu pravdu má. Ustoupily jsme od zdravého selskéop rozumu v hospodaření s krajinou, zemědělskou půdou i živočišní výrobou a lehce předáváme svoji zem a tudíž i živitelku a to doslovně, různým developerům, kteří ji následně vyhrabou, zabetonují a zastaví různými skladay, překladišti, nebo montovnami a případný zisk vyvedou většinou do zahraničí. A náš stát!! jim k tomu ještě poskytne výhody, dokonce vybuduje silnice, poskytne i nezbytné místní zdroje....Kolik půdy jenom zabrali nově budované dálnice, k jejichž budování je hlavním důvodem provést evropský tranzit českou kotlinou..... a to vše ntně souvisí s vodou. Takže školit občana jak hospodařit s vodou, a nebo končícím vodním blahobytu ...je farizejské od úředníků a politiků, kteří druhou rukou současně prodávají českou zem
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist