https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arktickych-organismech-byly-nalezeny-stopy-toxickych-chemikalii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V arktických organismech byly nalezeny stopy toxických chemikálií

26.1.2011 07:14 | HODONÍN/SURREY (Ecomonitor)
Zajímavé je, že lední medvědi a racci šedí jsou jedinými druhy, které vyšší koncentrace škodlivin stresuje.
Zajímavé je, že lední medvědi a racci šedí jsou jedinými druhy, které vyšší koncentrace škodlivin stresuje.
Chemikálie pocházející ze západní Evropy, Severní Ameriky a Asie zamořují Arktidu. V tělech širokého spektra severských živočichů a ryb byly nalezeny vysoké koncentrace nebezpečných látek, píše server Edie.
 

Vědecký tým Norské univerzity vědy a techniky vedený biologem Bjornem Munro Jenssenem objevil v tělech arktických živočichů chemikálie, jako jsou třeba polychlorovné bifenyly (PCB) a bromované zpomalovače hoření (BFR). Mezi živočichy s vysokou koncentrací těchto perzistentních organických látek najdeme velryby, lední medvědy, tuleně kroužkované, lachtany ušaté, mrože, norky i polární lišky.

Chemikálie pocházejí ze západní Evropy, Severní Ameriky a Asie. Pomocí vzdušných i mořských proudů se dostanou do Arktidy, kde se pak koncentrují. K chemikáliím se nejprve dostanou nejmenší rostliny a živočichové na začátku potravního řetězce. Koncentrace škodlivých látek je tím vyšší, čím výš na potravním řetězci postupuje. Největší je pak u predátorů – například u polárních medvědů.

Zajímavé je, že lední medvědi a racci šedí jsou jedinými druhy, které vyšší koncentrace škodlivin stresuje. Podle vědců to ale nelze vysvětlovat tak, že na ostatní zvířata chemikálie nepůsobí, daleko spíš v tomto směru chybí data.

Podle článku uveřejněného 22. prosince 2010 na serveru Edie pod názvem „Toxic chemical found in Arctic wildife

.
reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist