https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lesich-u-samechova-vzniklo-nove-bezzasahove-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích u Samechova vzniklo nové bezzásahové území

23.6.2017 05:00 | SAMECHOV (ČTK)
Jde o nejrozsáhlejším lesy s původní skladbou dřevin v údolí Sázavy a nejzachovalejší bučinu ve středních Čechách. Díky převážně severní expozici, dostatečné vlhkosti a velkému sklonu i členitosti se tu daří mnoha rostlinám a živočichům.
Jde o nejrozsáhlejším lesy s původní skladbou dřevin v údolí Sázavy a nejzachovalejší bučinu ve středních Čechách. Díky převážně severní expozici, dostatečné vlhkosti a velkému sklonu i členitosti se tu daří mnoha rostlinám a živočichům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy České republiky, s.p.
Samovolnému přírodnímu vývoji je od včerejška ponecháno téměř 33 hektarů lesa v lokalitě Ve Studeném u Samechova na Benešovsku. Smlouvu o vymezení takzvaného bezzásahového území podepsali ředitelé Lesů ČR Daniel Szórád a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) František Pelc. V rámci celé republiky jde o deváté bezzásahové území na státních pozemcích spravovaných Lesy ČR. Jejich celková plocha zabírá 638 hektarů a počítá se s dalším rozšiřováním.
 

V oblasti Ve Studeném, která je součástí národní přírodní rezervace, rostou nejrozsáhlejší lesy s původní skladbou dřevin v údolí řeky Sázavy a jde o nejzachovalejší bučinu ve středních Čechách, kde se daří mnoha rostlinám a živočichům. Přispěla k tomu skutečnost, že se v těchto lesích už více než sto let hospodaří velmi omezeně.

"Nachází se tady hodně padlého dřeva, na které jsou vázány vzácné druhy hub i hmyzu," řekl novinářům Martin Klaudys z AOPK. Z hub jde podle něj například o kornatce praskajícího, který vytváří povlaky na padlých kmenech stromů, nebo o helmovku dvojvonnou, jejíž zápach připomíná použitou krabičku od cigaret a postupně přechází ve vůni čerstvě natrhaných ředkví.

Přírodovědci v bezásahových územích zkoumají samovolný přírodní vývoj a jejich poznatky využijí lesníci i ochránci přírody pro rozvoj přírodě blízkých forem lesního hospodaření i stanovení péče o chráněná území. Pro návštěvníky se podle Szóráda prakticky nic nezmění. Musí si ale dávat větší pozor na nestabilní stromy, které by teoreticky na někoho mohly spadnout. "To je odvrácená strana mince bezzásahových území," dodal.

Ve středních Čechách jsou plochy se stejným režimem také v národních přírodních rezervacích Karlštejn a Libický luh, jde o lokality Doutnáč a Havrany. Lesy ČR a AOPK letos plánují vyhlásit další bezzásahové území v Mionší na Moravě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist