https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-new-yorku-se-bude-platit-za-sacky-v-obchodech-s-potravinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V New Yorku se bude platit za sáčky v obchodech s potravinami

6.5.2016 05:42 | PRAHA (ČTK)
Každoročně obyvatelé města vyhazují do odpadu deset miliard plastových pytlíků, což je zhruba 19.000 každou minutu.
Každoročně obyvatelé města vyhazují do odpadu deset miliard plastových pytlíků, což je zhruba 19.000 každou minutu.
Newyorská radnice schválila zpoplatnění plastových sáčků, v nichž si denně obyvatelé největšího amerického města odnášejí z potravinářských obchodů domů nákup. S platností od října zaplatí každý kupující za jeden sáček pět centů (asi 1,2 koruny). Radní si slibují, že svým krokem zlepší newyorské životní prostředí znečištěné plasty.
 

Každoročně obyvatelé města vyhazují do odpadu deset miliard plastových pytlíků, což je zhruba 19.000 každou minutu. Zpoplatněny pěticentovou "daní" mají být dokonce i papírové sáčky a výtěžek si ponechají obchody.

Rozhodnutí radnice má ještě podepsat starosta Bill de Blasio, což je ale podle agentury AP formalita. Pokud opatření vstoupí v platnost, bude za jeho porušení hrozit pokuta 250 dolarů.

Stoupenci nového opatření očekávají, že lidé si rozmyslí, zda v obchodu zaplatí za plastový sáček. Raději si budou nákup ukládat do vlastních tašek. Jiní si ale nejsou jisti, jak bude zpoplatnění fungovat. V New Yorku totiž na rozdíl od řady ostatních velkoměst USA lidé na nákupy chodí většinou pěšky a nejezdí autem. Nákupní tašky s sebou nenosí.

O zpoplatnění plastových sáčků či dokonce o jejich zákazu už rozhodlo asi 150 amerických měst. Ve Washingtonu zavedli pěticentový poplatek v roce 2009 a potřeba sáčků se snížila o 60 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Li

Lili

7.5.2016 16:09
Proč ne, ale co z toho nakonec bude ukáže jen čas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist