https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-roce-2050-bude-na-svete-10-miliard-lidi-neni-jasne-jak-se-lidstvo-uzivi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V roce 2050 bude na světě 10 miliard lidí. Není jasné, jak se lidstvo uživí

10.8.2017 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Populace poroste rychleji, než OSN předpovídalo v předchozích studiích. Geograficky k největšímu nárůstu dojde v Africe a následně v Asii. Na ilustračním snímku z Etiopie čekají lidé  ve frontě u pumpy na vodu.
Populace poroste rychleji, než OSN předpovídalo v předchozích studiích. Geograficky k největšímu nárůstu dojde v Africe a následně v Asii. Na ilustračním snímku z Etiopie čekají lidé ve frontě u pumpy na vodu.
Světová populace v polovině roku 2017 dosáhla 7,6 miliardy lidí. Od roku 2005 počet lidí vzrostl o jednu miliardu. A ačkoliv za posledních 10 let došlo k mírnému zpomalení populačního růstu, odhaduje se, že další miliarda lidí přibude v následujících 13 letech a v roce 2050 bude na planetě 9,8 miliard lidí. Vyplývá to ze studie World Population Prospects, kterou OSN pravidelně publikuje od 50. let minulého století.
 

Populace poroste rychleji, než OSN předpovídalo v předchozích studiích. Geograficky k největšímu nárůstu dojde v Africe a následně v Asii. Ostatní kontinenty jako Jižní a Severní Amerika porostou pomaleji a v Evropě by mělo do roku 2050 dokonce dojít ke zmenšení populace. V devíti nejlidnatějších zemích (Indie, Nigérie, Demokratická republika Kongo, Pákistán, Etiopie, Tanzánie, USA, Uganda a Indonésie) bude v roce 2050 žít polovina světa.

Nárůst probíhá hlavně ve skupině 47 nejméně vyspělých zemí. Je otázka, jaké to bude mít důsledky na plnění Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), včetně cíle ukončení chudoby, hladu, zajištění pitné vody a kanalizací, a vedení kvalitního a zdravého života. To si málokterá organizace troufá odhadnout. Oproti rozvojovým cílům tisíciletí jsou Cíle udržitelného rozvoje provázanější, o to komplikovanější je však jejich interakce. Investice do potravinové bezpečnosti má sice pozitivní důsledky na zlepšení kvality života a omezení chudoby, na druhou stranu soustředěním se pouze na potravinovou bezpečnost mohou být zanedbány jiné oblasti, jako například přístup k pitné vodě.

Cíl ukončit hlad do roku 2030 se zdá být ambiciózní. V červenci totiž ředitel FAO, Organizace OSN pro výživu a zemědělství, oznámil, že 19 zemí čelí závažným potravinovým krizím vlivem klimatické změny a vnitrostátních konfliktů. Mezi nejvíce postižené země patří severovýchodní Nigérie, Jižní Súdán, Somálsko a Jemen. Samotná Nigérie je přitom dnes sedmý nejlidnatější stát na světě a v roce 2050 bude třetí.

Na červencové konferenci FAO se sešlo 1150 delegátů ze 181 zemí. Došlo ke schválení rozpočtu, dvouletého programu a odsouhlasení boje proti změně klimatu. O konkrétních řešeních, jak zajistit potravinovou bezpečnost pro 10 miliard lidí, ale nebyla řeč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Gregušová Veronika
Veronika Gregušová
Autorka je spolupracovnicí Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist