https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-snahach-o-omezeni-palmoveho-oleje-hraji-velkou-roli-zoologicke-zahrady-prestavaji-ho-pouzivat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve snahách o omezení palmového oleje hrají velkou roli zoologické zahrady. Přestávají ho používat

31.1.2018 10:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je intenzivně pronásledován a zabíjen.
Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je intenzivně pronásledován a zabíjen.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Na 1. února připadá Den bez palmového oleje. Pěstování palmy olejné, ke kterému v tropech dochází v ohromném měřítku, je příčinou likvidace tropických deštných lesů a mizení stovek a stovek rostlinných i živočišných druhů. Zoo Praha proto palmový olej ze svého areálu eliminovala v roce 2014. Přestaly ho používat i ostravská zoo či zoo ve Dvoře Králové.
 

V roce 2013 vydaly špičkové zoologické zahrady světa Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této suroviny. Prohlášení podepsala také Zoo Praha.

„Provozovatelé restaurací a stánků v areálu Zoo Praha při přípravě jídel nepoužívají palmový olej od roku 2014,“ konstatuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Postupně jsme dosáhli také toho, že z prodeje byly staženy i všechny potravinářské výrobky obsahující palmový olej, byť to pro nás znamenalo ukončení spolupráce se společností Mondelez. Považujeme však za svou povinnost jít příkladem.“

K omezení palmového oleje se přidaly i další české zoo. Ostravská zoo oznámila loni v září, že se palmový olej přestal používat při přípravě jídel pro návštěvníky. Loni v únoru zase dvorská zoo odstranila palmový olej z krmiv pro zvířata.

Palmové plantáže se šíří na úkor původního deštného lesa. Vzniká zelený, ale velmi chudý svět, kde přežijí jen nejodolnější druhy živočichů. Půda pod palmami se během několika desítek let zcela vyčerpá a prales zde již nikdy nevyroste. Palmové monokultury ohrožují místní obyvatelstvo, lidé přicházejí o svá políčka a tím i o tradiční zdroj obživy. Navíc chemikálie, kterými jsou palmy ošetřovány, kontaminují místní vodní zdroje. Plantážím palmy olejné padnou každý rok za oběť také tisíce orangutanů, tygrů, slonů, tapírů a dalších unikátních živočichů. Zvířata jsou navíc intenzivně hubena pracovníky plantáží, kteří je považují za škůdce.

Pokud chcete sami omezit spotřebu palmového oleje, může vám pomoci aplikace, která po naskenování čárového kódu rychle prozradí, zda daná potravina obsahuje palmový olej. Odpadá tak pročítání titěrných písmen složení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

1.2.2018 19:50
Nejvíce by pomohlo, kdyby zelení vylízanci přiznali, že za výsadbou plantáží palmy olejné je hlavně růst cen olejů, který je dán tím, že se oleje pálí v motorech jako tzv. biopaliva a také přiznali svůj podíl na zavedené této úchylné praxe.
Také by pomohlo, kdyby zelení vylízanci přestali hystericky vřeštět při jakékoli zmínce o GMO, pokoušet se zlikvidovat každý výzkum, každé pokusné pole s GMO a pokud možno zakázat GMO na 100 let. Totiž to, že palma olejná se tak široce využívá a pěstuje právě v JV Asii je dáno tím, že tamní obyvatelé se živí stravou velmi chudou na beta karoten jehož nedostatek, jak známo, může mít fatální důsledky. Tento problém mohl být vyřešen pěstováním geneticky modifikované zlaté rýže. Nestalo se tak, hlavně díky zločinné zelené antigmo kampani a hovadským postojům EU vůči GMO. Lidé v JV Asii si pak našli náhradu v palmovém oleji, který má 15x více beta karotenu než mrkev.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

6.2.2018 09:34 Reaguje na
Vekrm žen unetorak ateb ecív 15x ám ýretk ,ijelo mévomlap v udarhán ilšan kap is Iisa VJ v édil.OMG ičův UE můjotsop mýksdavoh a inapmak omgitna énelez énničolz ykíd ěnvalh ,kat es olatseN .ežýr étalz énavokifidom ykciteneg mínávotsěp nešeřyv týb lhom mélborp otnet .ykdelsůd ínlátaf tím ežům ,ománz kaj ,ketatsoden žohej netorak ateb an uoduhc imlev uovarts íviž es életavybo ínmat ež ,mít onád ej iisA VJ v ěvárp ejutsěp a ávížuyv ecoriš kat es ánjelo amlap ež ,ot žitot tel. 001 an OMG tazákaz onžom dukop a OMG s elop énsukop édžak ,mukzýv ýdžak tavodivkilz es tešuokop ,OMG o ecnímz ilokékaj iřp tětšeřv ykciretsyh ilatseřp icnazílyv ínelez ybydk ,olhomop yb ékat.
Exarp énlyhcú otét énedevaz an lídop jůvs ilanziřp ékat a avilapoib .vzt okaj hcerotom v íláp ejelo es ež ,mít nád ej ýretk ,ůjelo nec tsůr ěnvalh ej énjelo ymlap ížátnalp uobdasýv az ež ,ilanziřp icnazílyv ínelez ybydk ,olhomop yb ecívjen.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

6.2.2018 09:35 Reaguje na
Zkusil jsem to tvoje napsat pozpátku a taky NIC. Ani tak to nedává smysl.
Odpovědět
sv

10.2.2018 15:49 Reaguje na Martin Jasan
Porucha je jen a pouze na vašem přijímači. :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

30.11.2018 17:35 Reaguje na
Porucha jasana : voskovička jasanová
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist