Zoo ve Dvoře vyřadila jako jedna z prvních palmový olej z krmiv pro zvířata
„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce," říká Igor Mašín, majitel firmy GASTRO ZOO, která má v dvorské zoo na starosti stravovací služby. Pokrmy kompletně bez palmového oleje připravují podle jeho slov už od roku 2013. Loni se podařilo přesvědčit i dodavatele zmrzliny nebo sušenek, aby palmový olej ve své výrobě nepoužívali. Produkty s palmovým olejem tak ve dvorské zoo nejsou ani v automatech na cukrovinky.
Od začátku tohoto roku jsou bez palmového oleje i krmiva pro chovaná zvířata. „V technologii výroby krmiv se pracuje nejenom s palmovým olejem, ale především s olejem palmojádrovým. Nám se do roku 2017 podařilo vstoupit zcela bez těchto surovin ve všech druzích krmiva pro zvířata," popisuje vedoucí výživy zvířat Monika Ptáčková.
Krmivářský průmysl je v objemu využití palmového oleje hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv, uvádí zoo. Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. To s sebou nese masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť pro zemědělskou půdu. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn. Kromě divoké přírody ohrožuje zakládání nových plantáží i budoucnost menších etnik a kmenů.
reklama