https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-hrozi-ze-opusti-jednani-o-sumave-navrh-pry-otevre-park-developerum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci hrozí, že opustí jednání o Šumavě. Návrh prý otevře park developerům

25.11.2011 14:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle stínové rady návrh zákona o národním parku Šumava ohrožuje samotnou podstatu poslání národního parku
Podle stínové rady návrh zákona o národním parku Šumava ohrožuje samotnou podstatu poslání národního parku
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Návrh zákona o Šumavě, připravovaný ministrem životního prostředí, se ubírá směrem, který bude ohrožovat samotnou podstatu poslání národního parku. Tvrdí to stínová vědecká rada parku (SVR). A u toho prý vědci asistovat nebudou a zvažují proto ukončení účasti na kulatých stolech, které mají podobu zákona předjednat. Ministerstvo kvůli tomu zrušilo plánované pondělní jednání o budoucí podobě zákona.
 

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) přitom oznámil, že jednání o podobě nového zákona by se mělo uzavřít již příští týden. Podle stínové rady ale ministerstvo neakceptuje naprostou většinu odborných připomínek. Návrh zákona podle nich směřuje k upřednostnění developerských zájmů nad veřejnými zájmy ochrany přírody.

Kamenem úrazu je zejména rozdělení budoucích prvních zón národního parku. Radě se nelíbí, že její návrhy, předložené již na prvním jednání v srpnu, nebyly přijaty. Návrh zonace parku doznal od té doby mnoha změn, které vědci považují za negativní. Členové Stínové vědecké rady proto nezvednou ruku pro návrh, který bude počítat s menší rozlohou prvních zón než 26 %.

S tím ale poslední známý návrh zřejmě nepočítá. „Dosáhli jsme shody na tom, že nově bude do zóny nejvyšší ochrany patřit minimálně 20,5 % rozlohy parku. A chceme ještě diskutovat o dalších víc než 3 %, které by se postupně mohly včlenit do zóny s nejvyšší ochranou,“ prohlásil v pondělí ministr Tomáš Chalupa. V současné době spadá do první zóny 13 % rozlohy parku.

Pro vědce je zcela nepřijatelné i umístění koridoru pro lanovku na Hraničník v jedné z nejcennějších části parku v masivu Smrčiny.

Druhým trnem v oku stínové vědecké rady je převod státních pozemků ve třetí zóně parku, ležících mimo zastavěné území, na obce. Podle rady by pozemky měly být převedeny na správu parku a neměly by sloužit jako potenciální developerské zóny v režii obcí.

Návrh zákona také dosud neobsahuje jasné vyjádření, zda ochrana přírody má v parku přednost před ostatními aktivitami, které jsou možné pouze tehdy, když nekolidují s ochranou přírody a krajiny. Toto ustanovení je v ostatních národních parcích standardem a je obsaženo i v dosud platném nařízení vlády č. 163/1991 Sb., kterým byl NP Šumava zřízen. "Vypuštění tohoto ustanovení z nového zákona je evidentně úmyslným otevřením dveří jiným zájmům, než je ochrana přírody," varuje Jakub Hruška, předseda stínové rady.

Námitky zástupci stínové rady předali jak ministerstvu, tak správě parku. Právě jejich splněním podmiňují členové rady svůj souhlas se zněním návrhu zákona.

"Návrh zákona se ubírá směrem, který bude ohrožovat samotnou podstatu poslání národního parku. U toho skutečně nemůžeme asistovat," říká Jakub Hruška. "Pan ministr by si měl uvědomit, že toto stanovisko není jen názorem vědců sdružených ve stínové radě, ale že reprezentuje názor podpořený třemi ústavy Akademie věd ČR, přírodovědeckými fakultami Univerzity Karlovy v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Masarykovy univerzity v Brně a Technické univerzity v Liberci."

Na ignorování vědeckých argumentů upozorňuje i Pavel Kindlmann z Centra pro výzkum biodiverzity. Podle něj je tím současná podoba zákona negativně ovlivněna. Stejně jako stínová rada vidí největší problém v návrhu zonace. Ten prý ignoruje zhruba třetinu nejcennějších oblastí i veškeré poučky o tvorbě sítí chráněných území. Slabinou je i návrh budoucího řízení správy parku, zejména návrh na nominace členů výboru, který by měl spolu s ředitelem parku rozhodovat o některých postupech. Podle Kindlmanna je vědecká část výboru, reprezentovaná třemi zástupci, jednostranně „lesnická“.

Otevře připravovaný zákon Šumavu developerům?
Otevře připravovaný zákon Šumavu developerům?
Podle Kindlmanna je tak celosvětově uznávaný smysl existence národních parků jakožto území ponechaných přírodě k samovolnému vývoji zcela ignorován. „Současný návrh zákona vytváří Potěmkinovu vesnici, v níž je za národní park vydáváno něco, co jím dle celosvětově uznávaných pravidel vůbec není,“ tvrdí Kindlmann. Podle něj je prezentace „kulatých stolů“ jako platforem hledajících všeobecný konsensus zavádějící mystifikací veřejnosti – ve skutečnosti o žádný konsensus nejde a zcela určitě je zde naprosto ignorován názor těch, kteří věci skutečně rozumějí.

Podle ministra Tomáše Chalupy doposud jednání v rámci kulatého stolu o budoucnosti parku Šumava probíhala ve věcné a konstruktivní rovině a všichni účastníci jednání dostali prostor k uplatnění svých připomínek. „O to víc jsem překvapen dnešním vyjádřením některých členů stínové vědecké rady parku, kteří místo toho, aby reagovali v rámci jednání kulatého stolu, vydali prohlášení, které zpochybňuje celý proces tvorby nového zákona. Osobně mne toto vyjádření velmi mrzí,“ říká Chalupa v tiskovém prohlášení.

Kvůli tomu Chalupa zrušil jednání kulatého stolu, který byl plánován na pondělí 28. listopadu. Místo toho by se měla konat individuální jednání s jednotlivými zástupci různých skupin, které se kulatých stolů účastní. "Na základě výsledku těchto debat se následně rozhodnu o dalším postupu," uzavírá Chalupa.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist