https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/video-v-bulharsku-se-protrhla-prehrada-a-zaplavila-vesnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřVideo: V Bulharsku se protrhla přehrada a zaplavila vesnici

7.2.2012 13:12 | PRAHA/SOFIE (Ekolist.cz)
Bulharská obec Biser zaplavená poté, co se nad ní protrhla přehrada
Bulharská obec Biser zaplavená poté, co se nad ní protrhla přehrada
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přehrada Ivanovo v jižním Bulharsku nevydržela nápor vody po silných deštích a tání sněhu. V pondělí ráno se protrhla a dvouapůlmetrová vlna vody následně zasáhla vesnicí Biser. Povodně v Bulharsku si dosud vyžádaly osm mrtvých, další osoby jsou pohřešovány, uvedla agentura AP.
 

Agentura AP citovala šéfa bulharské civilní obrany Nikolaje Nikolova, podle něhož bylo v obci zaplaveno asi 700 domů. Přibližně 50 lidí muselo být evakuováno, v oblasti zasahovala bulharská armáda.

Zatopená oblast, v níž byl vyhlášen stav ohrožení, leží na jihozápadě Bulharska nedaleko hranic s Řeckem a Tureckem. Kvůli rozvodněným tokům Arda a Marica musel být uzavřen i hlavní bulharský přechod do Turecka. V jižním Bulharsku byla pozastavena vlaková doprava a zavřeno je i mnoho silnic.

Bulharská civilní obrana varovala, že další dvě velké přehrady v oblasti, Ivajlovgrad a Studena, jsou blízko přelití a lidé by proto měli být připraveni na případnou evakuaci.

Podle reportéra přímo v Biseru voda bořila domy, odnášela auta i zvířata a stromy vyvracela z kořenů. Spousta budov bylo zničeno a mnozí obyvatelé museli čekat na záchranu na střechách domů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist