https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-puvodni-verzi-zakona-o-narodnich-parcich-demonstrovaly-stovky-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za původní verzi zákona o národních parcích demonstrovaly stovky lidí

21.2.2017 15:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poslanec Robin Böhmisch (vlevo) a Michal Kučera (TOP09) převzali výzvu poslancům. S krabicí Jiří Koželouh z Hnutí DUHA, zcela vpravo Pavel Kindlmann.
Poslanec Robin Böhmisch (vlevo) a Michal Kučera (TOP09) převzali výzvu poslancům. S krabicí Jiří Koželouh z Hnutí DUHA, zcela vpravo Pavel Kindlmann.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Albrechtová
Ochránci přírody dnes předali poslancům výzvu k podpoře sněmovního návrhu zákona o národních parcích, k níž se připojily desítky tisíc lidí včetně vědců a umělců. Podle výzvy senátoři změnili zákon, který představoval kompromis mezi zájmy obcí a ochranou přírody. Na demonstraci před budovou Sněmovny přišly stovky lidí, kteří žádali, aby poslanci při dnešním hlasování o zákonu dali přednost původní verzi.
 
V posledních dnech se vzedmula velká vlna solidarity s národními parky. Výzvu Zachraňte národní parky, kterou iniciovalo Hnutí Duha, v tuto chvíli podepsalo více než 46 000 lidí. Ti všichni žádají, aby poslanci a poslankyně zamítli senátní změny návrhu novely zákona o ochraně přírody a krajiny a přijali původní sněmovní verzi. Také petici za dobrý zákon o Národním parku Šumava podepsalo 62 000 lidí, uvedlo Hnutí Duha. K iniciativě se rovněž připojily církve a regionální občanské spolky.

"Podle našeho názoru využila novela, kterou původně schválila sněmovna, všechny dostupné vědecké poznatky a představovala kompromis mezi požadavky ochránců přírody a potřebami místních obyvatel. Senát vrátil sněmovně návrh novely plný pozměňovacích návrhů navržených hrstkou regionálních politiků, kteří hájí zájmy místních developerů, obchodníků s pozemky a dřevařských společností," řekl Pavel Kindlmann z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Dodal, že mluví za čtyři stovky svých kolegů vědců a desetitisíce studentů.

"Skutečně myslí senát, že jím tak zdůrazňovaný regionální rozvoj je primárním účelem národních parků?" ptal se na pódiu Kindlmann a dodal, že nezná žádnou jinou zemi na světě, kde by si zřizovali parky, aby jimi zajistili rozvoj regionu. "Posláním národních parků je a musí zůstat ochrana přírody, přirozených ekosystémů a přírodních procesů," říká Kindlmann.

Často se argumentuje tím, že obyvatelé Šumavy jsou proti národnímu parku. Že to tak není na demonstraci sdělil Josef Pecka, člen šumavského občanského spolku Šumava domovem. "Chceme, aby náš park byl skutečností, řídil se podle mezinárodních pravidel a aby byl uznáván," řekl Josef Pecka.

Připojil se i Pavel Světlík, kazatel církve bratrské: "Jde nám o to, aby toto dědictví zůstalo pro naše potomky." Církev Českobratrská evangelická se také jednoznačně postavila na stranu vědců.

Na podporu sněmovní verze novely zákona se na Malostranském náměstí sešly stovky lidí.
Na podporu sněmovní verze novely zákona se na Malostranském náměstí sešly stovky lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Albrechtová

"Když jsme ve Sněmovně před pár lety zamítli tehdejší senátní návrh zákona o Šumavě, netušil jsem, jak masivnímu útoku proti všem národním parkům budeme čelit zanedlouho," řekl Robin Böhnisch, poslanec za ČSSD.

Slovo měl také Zdeněk Papoušek, senátor za KDU, který upozornil na to, že stále více lidí využívá nabídek cestovních agentur k návštěvě divoké přírody. " Asi touží alespoň na chvíli opustit dusivý svět strohého utilitarismu a chce se nechat unášet krásou přírody, která je ponechána sama sobě," říká Papoušek. V současné době je podle něj příroda u nás ponechána sama sobě pouze na 0,3 % rozlohy země.

Poslanci, kteří výzvu převzali, lidem pro dnešní hlasování, kvůli kterému vystoupí na plánu Sněmovny i odpůrce sněmovní verze zákona prezident Miloš Zeman, slíbili podporu svých klubů. Pro původní znění novely by tak měli určitě hlasovat lidovci, komunisté i TOP 09.

Mezi lidmi, kteří i za nepřízně počasí zaplnili Malostranské náměstí, nechyběly ani politici a známé osobnosti. Podporu sněmovní verzi zákona přišli vyjádřit třeba autor večerníčků o přírodě Václav Chaloupek a zpěvačka Aneta Langerová. Z politiků se v davu objevili předseda Zelených Matěj Stropnický a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Přírodu symbolicky znázornili lidé v maskách tetřeva, vlka či lišky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Simona Albrechtová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist