https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-navrhuji-pro-boj-se-suchem-podporu-pudy-namisto-prehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení navrhují pro boj se suchem podporu půdy namísto přehrad

8.8.2017 16:08 | PRAHA (ČTK)
Zelení by chtěli přehodnotit seznam takzvaných hájených míst, kde by se v budoucnu mohly budovat přehrady. Část z nich by ze seznamu vyškrtli. Nyní je v něm 65 lokalit. Ilustrační snímek.
Zelení by chtěli přehodnotit seznam takzvaných hájených míst, kde by se v budoucnu mohly budovat přehrady. Část z nich by ze seznamu vyškrtli. Nyní je v něm 65 lokalit. Ilustrační snímek.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Zelení by chtěli přehodnotit seznam takzvaných hájených míst, kde by se v budoucnu mohly budovat přehrady. Část z nich by ze seznamu vyškrtli. Nyní je v něm 65 lokalit, kde se kvůli ochraně nesmí stavět například dopravní koridory nebo se nesmí rozšiřovat města. Obyvatelé v těchto lokalitách žijí v právní nejistotě. Zástupci strany to dnes uvedli na tiskové konferenci.
 

Ačkoli budování přehrad podle strany sucho nevyřeší, nejsou Zelení plošně proti všem zvažovaným přehradám. Nesouhlasí ale s těmi největšími, jako je například přehrada Pěčín na řece Zdobnici na Rychnovsku, řekl předseda strany Matěj Stropnický.

Důraz v boji proti suchu Zelení kladou na schopnost zadržovat vodu v krajině, zejména na zemědělské půdě. "Současná vládní koncepce (na boj proti dopadům sucha) sice obsahuje několik progresivních opatření, zároveň ale otevírá dveře betonářům, kteří mohou postavit desítky nových přehrad, a převrátit tak záměry celé koncepce naruby," uvedla volební jednička Zelených na Vysočině Hana Konvalinková.

Pro větší zadržení vody v půdě je podle Konvalinkové nutné doplňování organických složek do půdy, kompostování a hnojení. "V krajině se musí obnovit její přirozené "zvlhčovače" jako mokřady, tůně, lužní lesy, nivní louky nebo malé vodní nádrže," uvedli Zelení v tiskové zprávě. Podle Konvalinkové by se měly dávat do půdy alespoň dvě tuny organické hmoty na hektar, v současnosti podle ní jde o půl tuny.

Půda v Česku udrží podle výpočtů Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy přes pět miliard metrů krychlových vody. Mohla by udržet o 3,4 miliardy metrů krychlových více, ničí ji ale eroze a zhutnění. Správným hnojením organickými látkami by se situace mohla zlepšit už během jednoho roku, uvedli již dříve zástupci ústavu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist