https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-eu-jednaji-o-tom-jak-resit-rostouci-odolnost-na-antibiotika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU jednají o tom, jak řešit rostoucí odolnost na antibiotika

21.6.2016 07:48 | LUCEMBURK (ČTK)
Vyšší odolnost populace vůči klasickým antibiotikům má ročně za důsledek celosvětově asi 700 000 úmrtí. Ministři zdravotnictví zemí EU se proto minulý týden v Lucembursku dohodli, že do poloviny příštího roku připraví plán, jak tuto situaci ve svých zemích změnit. Novinářům to dnes řekla Edith Schippersová, ministryně zdravotnictví Nizozemska, které nyní unii předsedá.
 

"Je nutné připravit a do života uvést taková opatření, která v zájmu veřejného zdraví zajistí rozumné využívání antibiotik jak v léčbě lidí, tak ve veterinářství," poznamenala.

"Stává se poměrně často, že u některých kmenů bakterií nemáme antibiotikum, které by zafungovalo," upozornil český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Připomněl i hospodářský rozměr celé věci. "Je to jasný problém z hlediska medicínské praxe. A stojí to velké peníze, vývoj nových léčiv je drahý a léčiva speciální stojí už nyní řádově více než ta běžná," řekl ministr ČTK.

Zdůraznil také, že situace je nejproblematičtější právě ve veterinářství, kde jsou antibiotika například ve velkochovech podávána jako prevence a plošně.

Evropská komise má také připravit vlastní návrh dalšího postupu, a to v souladu s pravidly Světové obchodní organizace. Garantovat a aktivně podporovat by také měla v této věci prosazování evropských standardů a praxe v nejrůznějších mezinárodních a multilaterálních smlouvách.

Podle Schippersové bude toto téma také na programu zářijového jednání Valného shromáždění OSN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist