https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-v-navrhu-strategicke-agendy-eu-chybi-ochrana-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: V návrhu Strategické agendy EU chybí ochrana klimatu

12.4.2024 01:27 (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
V novém návrhu Strategické agendy Evropské unie, který se dostal na veřejnost a o kterém bude jednat příští týden Summit EU v Bruselu, chybí podle ekologického hnutí Greenpeace ochrana klimatu. Organizace varuje před tím, že návrh agendy zanechá obyvatele Evropy zranitelné vůči bezpečnostním dopadům klimatické a přírodní krize. Dokument se podle ní v současné době soustředí na zvýšení investic do zbrojního a vojenského průmyslu EU. Nevládní organizace proto zaslaly české vládě výzvu, aby se na evropských jednáních zaměřila na ochranu klimatu.
 

"Chápeme nutnost posilovat bezpečnost Evropy, ale to se nesmí omezit jen na zbraně. Potřebujeme posílit také energetickou bezpečnost, spravedlivou transformaci a připravit ekosystémy na klimatickou změnu tak, aby jsme z Evropy spravili bezpečné místo i pro budoucí generace," uvedla v tiskové zprávě vedoucí klimatické kampaně Greenpeace ČR Miriam Macurová.

Nevládní organizace společně s Greenpeace proto poslaly výzvu členům vlády, aby ochranu klimatu a životního prostředí zařadili mezi priority ČR na nadcházejících evropských jednáních. "Klimatická změna se nepropisuje jen do nárůstu průměrných teplot nebo extrémního počasí, podkopává také stabilitu společnosti, ekonomiky, finančních trhů, infrastruktury, a to nejen v Evropě, ale i celosvětově," píše se ve výzvě.

Nevládní organizace vytyčily ve svém stanovisku konkrétní body, které má vláda do Strategické agendy EU zapracovat. Důraz kladou na to, aby cíle pro snižování emisí a transformaci ekonomiky byly výslovně zmíněny ve Strategické agendě EU pro období 2024 až 2029. Organizace také volají po zvýšení veřejných investicí směřujících na ochranu klimatu a zajištění toho, aby velcí znečišťovatelé nesli plnou odpovědnost.

Výzvu podepsala Asociace ekologických organizací Zelený kruh, dále Asociace pro mezinárodní otázky, Arnika, Calla, Centrum pro dopravu a energetiku, Člověk v tísni, Děti Země, Greenpeace, Hnutí Duha, Klimatická koalice, Nesehnutí, Pěšky městem a Stuž.

Rokem 2024 končí legislativní cyklus současné Evropské komise. Z toho důvodu vlády členských států připravují novou Strategickou agendu EU, dokument, který bude určovat politickou agendu unie do konce této dekády. Jedná se o dokument, jehož cílem je vytvořit jasné zadání pro novou Evropskou komisi, aby její kroky odrážely potřeby členských států, včetně České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

12.4.2024 07:11
A po zvolení euroskeptických stran, které volí voliči proto, aby v zimě po zákazu plynu neumrzli, aby po zákazu spalov. motorů vůbec dojeli do práce = ze základních existenčních důvodů, abychom přežili, Green Peace a OZE v programu EU nebude vůbec a nikde. Celý dobrý program se úplně rozšlape.
Nachází-li někdo ozdravení společnosti v tom, že (nejen v EU) má vládnout jen ušlechtilá rasa = kulturní Němci a nekulturní židy je nutno vyhladit, tak se pak nemůže divit, že tento program okolí razantně odmítne. Nic jiného totiž nezbývá!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.4.2024 10:07
Od zdi ke zdi! Takhle se nedá hrát ani mariáš, natož vést EU .
Což vede k tristnímu závěru , že tento moloch je absolutně neživotaschopný a měl by se razantně transformovat . Co zatím předvedl - devastace průmyslu, zelené fikce, rozvrat energetiky , nezvládnutá migrace a obrovské zadlužení.

Klimatická agenda měla zůstat, když jsmme se už do něčeho pustili a výsledky jsou zoufalé, neznamená to, že zbaběle hřiště opustíme a budeme dělat, že klima problém neexistuje. Typický Brusel se svými klimadebily.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.4.2024 10:11
Globální klimatický rozvrat má dva hlavní aspekty: mitigace - co dělat proti snížení globálního oteplení (globální problém řešitelný jen účinnými globálními nástroji) a jak se na projevy globálního oteplování adaptovat (lokální problém). Pokud oba tyto aspekty budeme házet do jednoho pytle a nebudeme hledat účinná řešení odděleně, z místa se nepohneme a budeme na sebe jen štěkat a zmatečně argumentovat - viz článek.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.4.2024 13:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Pardon

pro snížení globálního oteplení

nikoliv

proti snížení globálního oteplení
Odpovědět

Radek Čuda

12.4.2024 15:15
"Klimatická změna ... podkopává také stabilitu společnosti, ekonomiky, finančních trhů, infrastruktury"

Zatím uvedené hlavně podkopává nesmyslná politika EU, která absolutně nebere ohledy na realitu. O tom, že na to požadované nejsou zdroje a bude nutno zase o něco hloub zatnout sekeru ani nemluvě ... což té stabilitě společnosti, ekonomiky atd. rozhodně významně pomůže.

Padesátky jsem naštěstí nezažil, ale v 70 a 80 ani ti svazáci nebyli takhle aktivní a uvědoměli ... bez ohledu na cokoli.
Odpovědět
ig

13.4.2024 22:38
Moc jste tlačili na pilu, grýnpísáci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist