https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analyticka-amo-evropske-volby-prinesou-odklon-od-klimatickych-cilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytička AMO: Evropské volby přinesou odklon od klimatických cílů

24.4.2024 00:43 | PRAHA (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
Letošní volby do Evropského parlamentu budou znamenat odklon od ctižádostivých klimatických cílů směrem k tlaku na budoucnost průmyslu. Budoucnost Evropského parlamentu bude pravicovější než nyní, bude rozdrobenější a rozhádanější. Na pražském briefingu na téma Jaké bude Česko v EU za 20 let to řekla analytička Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vendula Kazlauskas. Dopady na politiky ochrany životního prostředí bude podle ní mít i vývoj války na Ukrajině, a to v případě úspěchu kterékoli ze stran.<
 

Například bude nutné posílat peníze na obnovu Ukrajiny, a nikoli do zelené transformace, uvedla. Naopak pokud nastane jasné vítězství Ruska, budou evropské státy klást větší důraz na obranu než na zelené politiky, popsala.

Podle bývalého ministra životního prostředí a předsedy výboru pro udržitelnou energetiku a dopravu v rámci Rady vlády pro udržitelný rozvoj Petra Kalaše bude nutné změnit způsob rozdělování evropských peněz od dotací k návratnosti peněz. Kalaš upozornil, že příliv peněz bude slábnout a bude nutné změnit dotační systém. Dosavadní zhruba bilion eur, který z unie do tuzemska dosud přitekl, česká strana nevyužila k vytvoření dostatečné rezervy, z níž by financovala budoucí potřeby, míní. Návratný způsob využití peněz označil za jednu z velkých výzev budoucího rozvoje.

"Zatímco Poláci byli rekordmani v počtu vystavěných dálnic, my jsme byli rekordmani v počtu rozhleden," poznamenal Adam Ondráček z pořádající agentury Kontra.

Podle analytičky STEM Terezy Masopustové vnímá česká veřejnost, že jedním z hlavních témat k řešení je bezpečnost, ale současně vnímá i nutnost řešení klimatické změny. "Akorát se neshodneme, do jaké míry, a jaká ta řešení by měla být," uvedla.

Podle jejího kolegy Martina Philippa platí, že existuje pevný příklon k ochraně životního prostředí, nicméně samotnou zelenou transformaci včetně Green Dealu, tedy Zelené dohody pro Evropu, se nepodařilo dostatečně vysvětlit jako sociálně citlivou změnu. Pro značnou část veřejnosti není podle něj Green Deal důvěryhodnou politikou. "Promítá se to i v tom, že ty vyloženě proklimatické subjekty kandidují s tím, že ten Green Deal nějakým způsobem reformují," podotkl.

Dodal, že hrozba klimatických změn je příliš pomalá na to, aby vyvolávala chuť k akci. Je podle něj vidět, že většina voličů se navíc rozhoduje až před volbami. Volební programy proto voliči vnímají spíše optikou svých aktuálních problémů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.4.2024 08:15
Zaplať pánbůh !
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

24.4.2024 13:47
V to pevně doufám. Co kdybychom se od sebevražedného Green dealu pokorně vrátili k ochraně přírody?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.4.2024 18:04 Reaguje na Marcela Jezberová
ono jde možná o to, že do toho Green dealu nacpali všechno a teď hledají peníze.
Samozřejmě, peníze nejsou, vše je drahé a technologie pro odklon k ekologii nedořešené nebo nesmyslné jako jsou dočasné zdroje elektřiny.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.4.2024 09:07 Reaguje na Marcela Jezberová
Vy jim ta slova věříte? Záleží na tom, co tam navolíme. Dnes je tu článek: EP dal zelenou přísnějším pravidlům o znečištění vzduchu, kde stojí: „.. do roku 2050 prakticky nulového znečištění prostředí..“
Odpovědět
Anyr

Anyr

24.4.2024 14:40
Až budou důchodci platit za kilo cibule dvě stovky a nedávat výkyvy počasí, tak je ta láska k jejich spasitelům přejde.
I když, on Babišek nabídne dotaci na klimatizaci a i na tu cibuli, že - a po vás potopa.

Takže jsme vlastně prohráli :)
Odpovědět

Radek Čuda

25.4.2024 14:50
"Volební programy proto voliči vnímají ..." ... myslím, že s výjimkou skutečně mimořádně naivních a důvěřivých jedinců vnímají voliči, rozhodně u nás, volební programy jako zcela nezávazná slohová cvičení. A činí tak zcela právem a na základě opravdu bohatých zkušeností.
Odpovědět
DA

DAG

25.4.2024 19:49
Bohužel politici ve spolupráci s fundamentálními ekospolky, vymýšleli už tak strašné nesmysly, že to lidi absolutně znechutilo.
Bohužel, teď to bude ode zdi ke zdi.
Politici nemají žádné hodnoty a tak jednají v rámci volebního období. Teď se budou předvádět, kdo bude více protieko.
Je konečně potřeba někoho jako byla Thatcherová. Prostě mám nějaké hodnoty a přesto nejede vlak, ať mě klidně příště nevolí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist