https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/cernobyl-fotogenicka-tvar-mesta-duchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černobyl - fotogenická tvář města duchů

20.5.2011
Fotografie Antonína Kratochvíla z Černobylu, vystavovaná v galerii Mánes v Praze (2011).
Fotografie Antonína Kratochvíla z Černobylu, vystavovaná v galerii Mánes v Praze (2011).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Antonín Kratochvíl / NČVU
Letos v dubnu uplynulo čtvrt století od katastrofy v černobylské jaderné elektrárně. Uhrančivou krásu místa, v kterém se kvůli neviditelnému radioaktivnímu záření zastavil život, zachytil fotograf Antonín Kratochvíl.
 

Do okolí Černobylu podnikl Kratochvíl fotografických výprav několik. V galerii Mánes je možné shlédnout výběr jeho zhruba šedesáti velkoplošných snímků. Starší návštěvníci si u doprovodného panelu s dobovými články mohou nostalgicky zavzpomínat na to, jak o události informoval tehdejší československý tisk. „Lokální nehoda malého rozsahu“, která vylidnila tehdy mladé a živé město...

Kratochvílův pohled na lidmi opuštěné město je podmanivý. Prázdný lunapark s chátrajícími atrakcemi. Škola marně čekající na školáky. Postel, ve které se pětadvacet let usazuje jen prach. Kde asi dnes spí ten člověk, co narychlo opustil svou postel? Jak se vyrovnal s tím, co se stalo jeho městu?

Snímky ale nezachycují jen zmar a mrtvost vylidněného města. Ve vesnicích v okolí Černobylu dál žijí lidé. Staří, s lahví alkoholu, se kterou se dá snést snad všechna hořkost světa.

Při pohledu na velkoformátové fotky si návštěvníci uvědomí, jak tenká je hranice mezi krásným, vzkvétajícím městem a „zapomenutou oblastí“. Kvůli jaderné havárii tuto tenkou hranici Černobyl překročil… Pokud se stane jakákoliv přírodní katastrofa, lidé se obvykle do postižené oblasti vrátí a s nimi se vrátí i život. V Černobylu už život nikdy nebude a chátrající budovy budou dále podléhat zubu času.

Kratochvíl nejezdí do Černobylu sám. V letech 2009 a 2010 uspořádal v místě několik workshopů, díky kterým vznikly stovky studentských fotografií, které Kratochvílovu výstavu doprovází formou videoprojekce. Autoři snímků pocházející z celého světa. Zachytili jak utrápené pohledy lidí z okolních vesnic, smutné obrazy prázdných místností, ale také lidi veselé a plné naděje, dokazující, že i v okolí Černobylu není věčně jen smutek a beznaděj. Lidé žijící své životy a starající se o své živobytí – skoro jako by se nikdy žádná nehoda nestala.

Součástí výstavy je i prezentace japonské kultury Bušidó for Japan. Jak uvádí fotografka Ivana Matějková, Japonci nestojí po nedávných tsunami o soucit. Nicméně velkou morální podporou pro ně je přepis sútry srdce za oběti zemětřesení a tsunami, kterou v Mánesu může každý návštěvník přepsat a zanechat. Peníze získané za prodej upomínkových předmětů po skončení akce převezme učitel bojových umění Kinji Nakagawa a odveze je, spolu s napsanými sútrami, do Japonska.

Výstava se koná denně od 10 do 19 hodin (kromě pondělí) do 29. května v Galerii Mánes v Praze. Vstupné je 90 Kč, snížené vstupné pak 50 Kč.


reklama

Další informace |
Výběr fotografií je možné shlédnout také na na internetových stránkách Antonína Kratochvíla.
foto - Singr Martin
Martin Singr
Autor je redaktorem serveru Ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist