https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/kniha-o-stromech-v-ulicich-je-nominovana-na-cenu-za-nejkrasnejsi-knihu-roku-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kniha O stromech v ulicích je nominována na cenu za nejkrásnější knihu roku 2022

28.4.2023
Zdroj | O stromech v ulicích
Kniha O stromech v ulicích architektky a koordinátorky Centra pro umění a ekologii UMPRUM Kateřiny Vídenové je nominována na Cenu za nejkrásnější knihu roku 2022 v kategorii Odborná literatura. Knihu graficky upravil Jakub Samek, ilustroval Alexey Klyuykov. Knihu O stromech a lidech můžete koupit na webu spolku Arnika, který knihu vydal. Elektronická podoba knihy je volně ke stažení.
 
Foto | Alexey Klyuykov / O stromech v ulicích
Technických řešení, jak dostat stromy do ulic, máme v dnešní době tolik, že překračují představivost všech našich předků. Ale stromy ve městech nepřibývají. Stromy mizí. Kde je nepřítel? Jsou to auta? Jsou to inženýrské sítě? Jsou to konzervativci a zpátečníci? Nebo spíše expanze liberálních svobod ad absurdum? Anebo posedlost ekonomickým růstem jako jedinou představitelnou budoucností?

Odpovědi na tyto otázky hledala Kateřina Vídenová ve výpovědích osmnácti významných osobností. Kniha O stromech v ulicích představuje formou osmnácti rozhovorů pohledy různých profesí na roli zeleně a stromů ve městech.

V době, kdy pociťujeme negativní dopady klimatických změn, mohou stromy pomoci udržet naše města příjemným místem k životu. Strom to však ve městě nemá vůbec jednoduché. Do cesty se staví někdy výstavba, někdy zastaralé předpisy, někdy touha mít více parkovacích míst.

Rozhovory s architekty, dendrology, úředníky, aktivisty, projektanty, umělci i filozofy se snaží ukázat cestu, jak pomoci posílit roli stromů jako spojenců v boji se zhoršujícím se životním, a v důsledku také společenským prostředím.

Foto | Alexey Klyuykov / O stromech v ulicích

"Můj pokus vznikl z pozorování společnosti ovládané na jedné straně až hrůzou z kácení stromů a na druhé až fetišistickým kupováním dalších a dalších aut," říká Kateřina Vídenová. "Z pozorování lidí, kteří milují stromy a vyžadují je ve svých městech všude, ovšem s výjimkou místa před jejich domem, na jejich parkovacím místě nebo v blízkosti jejich potrubí. Z pozorování podivné nemožnosti harmonizace snah lidí, kteří mají až překvapivě podobné, ne-li dokonce totožné cíle. Z pozorování plánování reforem a sepisování strategií do šuplíku. Z pozorování zákonů a regulací, ve kterých se pořádně vyzná jen ten, kdo je studuje tak dlouho, až opět zastarají."

"Můj pokus je tedy také holdem těm, které ani toto vše neodradilo a kteří se pokoušejí dál stromy a stromořadí do ulic dostávat," dodává Vídenová. "A nejen stromy, ale celé soustavy modro-zelené infrastruktury, jejichž cílem je přírodními způsoby zachytávat dešťovou vodu a v horkých měsících ulice ochlazovat. Pro města jsou navíc tyto krásné bytosti – jak stromy, tak odvážní lidé – asi jedinou nadějí na tlumení dopadů klimatické krize.“

Foto | Alexey Klyuykov / O stromech v ulicích

ROZHOVORY:
Magdalena Maceková O TEPELNÉM OSTROVĚ A CHLAZENÍ MĚSTA
Ondřej Nečaský O ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ A JEHO STRUKTUŘE
Martin Ander O LEGISLATIVĚ U NÁS A V ZAHRANIČÍ
Karel Kříž O SÍTÍCH A JEJICH KOLIZÍCH SE STROMY
Petra Kolínská O POLITICE A NOVELÁCH ZÁKONŮ
Michaela Pixová O REZORTISMU A DĚDICTVÍ MINULOSTI
Martin Vysoký O ŠVÉDSKÝCH VÝSADBOVÝCH SYSTÉMECH
Jana Pyšková O KRAJINÁŘSKÉ ARCHITEKTUŘE A PROFESNÍ ETICE
David Hora O ZÁCHRANĚ I KÁCENÍ STROMŮ A O STANDARDU PRO STROMOŘADÍ
Josef Richtr O SPRÁVCOVSTVÍ A NOVÉ STRATEGII
Ilona Vybíralová O MENŠÍCH OBCÍCH A PLÁNOVÁNÍ PÉČE O STROMY
Vratislav Filler O DOPRAVĚ A HLASECH, KTERÉ NEJSOU SLYŠET
Jiří Sádlo O HISTORII A UMĚLÉM ZAMRZÁNÍ ČASU
Milena Andrade Dneboská O PAMÁTKOVÉ OCHRANĚ A ZAHUŠŤOVÁNÍ MĚSTA
Karel Stibral O ENVIRONMENTÁLNÍCH SOUVISLOSTECH A DIVOKOSTI V NÁS
Dominik Lang O UMĚNÍ A VZPOMÍNÁNÍ NA DĚTSTVÍ
Marcela Klemensová O AKTIVNÍM OBČANSTVÍ A NEJKRÁSNĚJŠÍCH ALEJÍCH
Anna Hogenová ROZHOVOR SE STROMEM

Foto | Alexey Klyuykov / O stromech v ulicích

Kateřina Vídenová je architektka, v posledních letech se věnuje především environmentálním tématům souvisejícím s městy a krajinou. S Adamem Wlazelem má vlastní praxi s názvem MAK! (mobilní architektonická kancelář), s níž organizují osvětové a komunitní projekty ve veřejném prostoru.

S Adamem a Richardem Biegelem také založila místní iniciativu Letná sobě!, která vyústila v proměnu politického klimatu na Praze 7. Je koordinátorkou Centra pro umění a ekologii UMPRUM na Kafkárně a koordinátorkou Atelieru hostujícího profesora na Katedře architektury UMPRUM.


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist