https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/americane-planuji-kralici-rezervaci-na-ostrove-plnem-nevybuchlych-bomb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američané plánují králičí rezervaci na ostrově plném nevybuchlých bomb

21.3.2018 10:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ostrov Nomans Land. Za války zde bombardéry odhazovaly neshozenou munici. Nyní má být ostrov rezervací pro králíky.
Ostrov Nomans Land. Za války zde bombardéry odhazovaly neshozenou munici. Nyní má být ostrov rezervací pro králíky.
Ve Spojených státech amerických nyní připravuje U.S. Fish&Wildlife Service až explozivně odvážný projekt uzavřené rezervace, určené pouze divokým králíkům. Novým domovem se jim má stát opuštěný ostrov, který relativně nedávno využívalo vojenské letectvo jako střelnici. Píše o tom CapeCodTimes.
 

Angličtině nelze upřít jistou popisnou zvukomalebnost, když přijde na pojmenování zvířat nebo opuštěných ostrovů. Divokým králíkům se tu přezdívá cottontail, tedy bavlněný ocásek. A izolovaný ostrov při zdejším pobřeží, na kterém nikdo nežije, se oficiálně jmenuje Nomans Land. Tedy Země bez lidí. I když se pojmenování tohoto kousku souše drží už od historických časů, ne vždy bylo na tomto ostrově o rozloze 240 hektarů pusto.

Původní obyvatelé Ameriky, Indiáni, sem dříve sezónně vyráželi za rybolovem. Po čase je nahradili lovci tresek z nových kolonií v Massachusetts. Sídlili tu vyhnanci a lidé utíkající před zákonem na pevnině. A pokud bychom se měli přidržet místních legend, sloužil ostrov jako tajné překladiště pašeráků. Také tu údajně straší duch bostonského milionáře. S tím vším ale udělal konec příchod druhé světové války, kdy se území ostrova stalo leteckou střelnicí.

Piloti bombardérů se tu nejprve učili likvidovat pozemní cíle a později se ostrov stal místem, na který před přistáním odhazovali neshozený explozivní náklad. Činili tak i následujících třiapadesát let. Kvůli tomu je Nomans Land dodnes plošně pokryt krátery a plně vzrostlý strom tu nenajdete. I když se to možná nezdá, je tato pestrá mozaika prosluněných dolíků a svahů, porostlá nízkými křovinami, ideálním biotopem pro králíky. Těm se na pevnině moc nedaří.

„Sice je 65 % rozlohy státu pokryto lesy,“ říká Marion Larson, tisková mluvčí massachusettské U.S. Fish &Wildlife Service, „ale je to jiný typ lesů, než který by vyhovoval králíkům.“ Mimo nízké křoviny při pobřeží a půdu, na která zarůstá po opuštění zemědělci, se jim nedaří a jsou vystaveni tlaku predátorů a konkurentů, zajíců a králíků importovaných z Evropy spolu s prvními lidskými osadníky. V konečném důsledku jsou asi jen 3 % rozlohy státu „příhodným králičím biotopem“.

V roce 2015 byl poprvé představen plán na hledání „útočišť“ pro domácí populaci králíků. A do hledáčku se dostal i ostrov, na kterém kvůli bezpočtu nevybuchlých bomb nemůže přežít nic těžšího, než právě králík. Jiná, větší zvířata, by mohla explozi shozené munice snadno vyvolat. I o tom referuje 67 stránek „studie proveditelnosti“, kterou vypracovala U.S. Fish&Wildlife Service.

Daňoví poplatníci z Nové Anglie i státu Massachusetts se totiž báli „investovat“ do záchranného projektu jinak oblíbeného živočicha, který by vyletěl do povětří. Studie dále zmiňuje ideální přírodní podmínky na ostrově bez lidí a predátorů a odhaduje, že by se mohl stát domovem 600 králíků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist