https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/automobilky-iveco-a-hyundai-predstavily-prototyp-dodavky-na-vodikovy-pohon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Automobilky Iveco a Hyundai představily prototyp dodávky na vodíkový pohon

20.9.2022 10:01 | HANNOVER (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | info.cineberg.com / Depositphotos
Italský výrobce nákladních aut, autobusů a motorů Iveco představil prototyp velké dodávky na vodíkový pohon s názvem eDaily, kterou vyvinul s jihokorejskou automobilkou Hyundai Motor. Vůz má dojezd 350 kilometrů a maximální užitečné zatížení tři tuny, uvedly firmy.
 

Iveco a Hyundai v březnu podepsaly předběžnou dohodu o spolupráci v oblasti sdílené technologie vozidel, společného zásobování a vzájemných dodávek. V červenci firmy oznámily, že Iveco osadí své autobusy na vodíkový pohon v Evropě systémy palivových článků navrženými společnosti HTWO, která je divizí automobilky Hyundai.

Nová dodávka eDaily je vybavena systémem vodíkových palivových článků Hyundai o výkonu 90 kilowattů (kW) a elektromotorem o výkonu 140 kW. Akumulátory vozidla dodává společnost FPT Industrial, která je divizí italské automobilky a která se zaměřuje na pohonné jednotky.

Součástí skupiny Iveco je také český výrobce autobusů Iveco Czech Republic, do roku 2006 známý pod názvem Karosa. Závod firmy ve Vysokém Mýtě je největší továrnou Iveco Bus. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vilda Smakal

20.9.2022 13:24
Jsem na to zvědavý co časem bude výroba vodíku stát....to bude nula od nuly, nebo ještě víc.......ale ten pocit, že nejsme závislí na ropě.....No, uvidíme čeho se ještě dočkáme.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist