https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/berlin-se-stava-metropoli-veganstvi
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín se stává metropolí veganství

24.8.2016 08:48 | BERLÍN (ČTK)
"Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem", světovou metropolí v tomto oboru, soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě. Veganský může být i "burger"
"Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem", světovou metropolí v tomto oboru, soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě. Veganský může být i "burger"
Berlín, evropské centrum techna, hipsterů, prudce rostoucího nájemného a levné turistiky, se nyní stává metropolí veganství. Počínaje restauracemi přes "řeznictví" po seznamovací večírky pro svobodné, všechno je dnes stoprocentně bez živočišných produktů, píše agentura AFP.
 

Zatímco Kurfürstendamm či třída Unter den Linden patří mezi nejznámější a nejfrekventovanější tepny Berlína, turista, který právě přijel, bude mít bezpochyby problémy s tím, aby na své mapce nalezl Vegan Avenue, skutečným názvem Schivelbeinerstrasse.

Vývěsní štíty ve čtvrti Prenzlauer Berg svědčí o tom, co dalo této ulici její přezdívku: je tu supermarket, kavárna, obchod s oblečením a s obuví, všechno výhradně veganské. Žádná vejce, žádný jogurt z kravského nebo kozího mléka, žádný med, ani žádná kůže nebo vlna.

Veganství, které vylučuje konzumaci každého produktu vzešlého ze zvířete či z jeho využívání i každého výrobku testovaného na zvířatech, zažívá mimořádný vzestup. Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.

V Berlíně se začala tato tendence projevovat před několika lety, kdy zahajovaly provoz desítky podniků ročně. V roce 2008 mělo město podle federace německých veganů (VEBU) jen tři veganské restaurace.

Jak konstatuje místopředseda federace Sebastian Joy, toho hnutí se rozvíjí v celé Evropě, ale Německo a zejména Berlín jsou předvojem.

"Je to mladší a alternativnější město než Mnichov, Paříž nebo Londýn. Setkáme se tu s mnoha mladými majiteli start-up podniků, které rozvíjejí nové tendence. Je to jako sněhová koule: vegan přitahuje vegana a stále více jich sem přichází," říká Sebastian Joy.

Přesná statistika chybí, ale podle federace veganů je v Německu asi 900 000 stoupenců veganství a v Berlíně jich je zhruba 80 000. Jejich počet stále roste, ale zdaleka se neblíží 7,8 milionu německých vegetariánů, kteří ze svého jídelníčku vylučují jen některé produkty živočišného původu.

Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.
Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.

"Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem", světovou metropolí v tomto oboru, soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě.

Na jaře musela berlínská policie zasahovat, aby zklidnila rozbouřené davy čekající na otevření veganského rychlého občerstvení.

"Jde především o to být v pravou chvíli na pravém místě, to je hlavní cíl, teprve někde vzadu následuje snaha o záchranu planety," komentoval to deník Süddeutsche Zeitung.

"Myslím si, že se lidé stále více zajímají o původ toho, co mají na talíři," říká naproti tomu mladý podnikatel Johannes Theuerl. Ve svém veganském řeznictví nabízí mleté kuličky a pečené plátky ze seitanu, potraviny na bázi proteinů z obilí. "Kromě snížení spotřeby masa rovněž pozorujeme, že lidé chtějí jíst sezónní a regionální potraviny," dodává.

Posledním hitem jsou v Berlíně veganské večírky pro svobodné a osamělé lidi, jejichž pořadatelé slibují veselé zážitky při pojídání plátků tofu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Viktor Holas

6.2.2017 00:09
V zahraniční se to už více rozmohlo a u nás v ČR teprve začíná, zejména minulý rok byl přelomový což dokazují i weby, které se věnují přímo veganství, jako např. tento https://www.svobodavsem.cz/ . Je to spíš životní styl než jen stravování. Nicméně každý by se k tomuto razantnímu kroku měl rozhodnout sám.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

19.6.2022 17:03
Tak ono i u nás se to veganství v poslední době dost rozmohlo. Stačí si zajít do kdejakého supermarketu. Je ale pravda, že takové jako v zahraničí to u nás pořád není. Já osobně tomuto trendu fandím. Sám se vegansky stravuji asi dva roky a vyhovuje mi to. Je ale pravda, že si musím dávat větší pozor na to co jím a některé věci i doplňovat uměle. Například vitamín B12, viz https://zivotavyziva.cz/vitamin-b12/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist