https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/bez-opatreni-se-pocet-umrti-souvisejicich-s-vedrem-vyrazne-zvysi-tvrdi-urad-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez opatření se počet úmrtí souvisejících s vedrem výrazně zvýší, tvrdí úřad EU

9.11.2022 11:09 | BRUSEL (ČTK)
Dopad vln veder na obyvatelstvo mohou státy výrazně ovlivnit svými krizovými plány a adaptačními opatřeními, například rozšířením zelených ploch ve městech.
Dopad vln veder na obyvatelstvo mohou státy výrazně ovlivnit svými krizovými plány a adaptačními opatřeními, například rozšířením zelených ploch ve městech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bez klimatických a adaptačních opatření se počet úmrtí souvisejících s vlnami veder v Evropě výrazně zvýší. Uvádí to zpráva, kterou dnes zveřejnila Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Při oteplení o tři stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou by roční počet úmrtí mohl vzrůst na 90 000. Podle odhadu Světové zdravotnické organizace (WHO) letos v souvislosti s vedry zemřelo v Evropě na 15 000 lidí.
 

"Bez adaptačních opatření a při scénáři globálního oteplení o tři stupně do roku 2100 by kvůli extrémnímu vedru mohlo zemřít na 90 000 Evropanů ročně," uvádí zpráva EEA. Pokud by se podařilo oteplení omezit na 1,5 stupně, tak by odhadovaný počet úmrtí klesl na 30 000.

Mezi hlavními faktory, které ovlivňují úmrtnost vyvolanou vysokými teplotami, jsou stáří a zdravotní stav populace či urbanizace. Nejvíce ohrožení jsou vlnami veder obyvatelé severní a jižní Evropy. Nejmenší riziko hrozí ve střední a východní Evropě. Riziko v letech 1990 až 2019 ale rostlo ve všech evropských regionech. V letech 2000 až 2020 vykazovaly nejvyšší růst úmrtí v souvislosti s vedry regiony ve Španělsku, západní Itálie a východní a západní části Německa. Výraznější růst zaregistrovaly také oblasti na jihu České republiky.

Dopad vln veder na obyvatelstvo mohou státy výrazně ovlivnit svými krizovými plány a adaptačními opatřeními, například rozšířením zelených ploch ve městech. EEA poukazuje na případ Francie, kde během vln veder v létě roku 2003 zemřelo zhruba 70 000 lidí. Díky různým opatřením se tento počet už nezopakoval.

Podle odhadu WHO během letošního léta, které podle unijní agentury Copernicus bylo v Evropě nejteplejší od začátku ucelených záznamů, zemřelo v souvislosti s vedry na 15.000 lidí. Nejvíce jich bylo v Německu, Španělsku či Británii. EEA ale upozorňuje, že evropské státy nemají koordinovaný způsob vykazování úmrtí souvisejících s vedrem, což by mohlo vést k podhodnocení údaje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.11.2022 12:03
Zda má autor článku pravdu nevím. Co však vím jistě , počet úmrtí obyvatelstva se díky šokovým cenám energií razantně zvýší .
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

9.11.2022 13:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
všichni volají po snížení populace a když se to začně dít, tak to zase vadí
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.11.2022 11:51 Reaguje na Michal Uhrovič
Právě - asi lžou nebo nerozumím.Nedávno se přeceda WMO Taalas, s 50 tituly, rozplýval blahem nad pozitivním přínosem války na klima a nyní roní krokodýlí slzy nad zemřelými na "klima".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.11.2022 14:42
Vykompenzuje to menší počet umrzlých.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

9.11.2022 21:15 Reaguje na Richard Vacek
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3275352-osamela-hvezda-texas-mrazy-zde-uderily-nejkruteji-kvuli-izolovane-elektricke-siti Možno ani nie. Jednoducho atmosféra nemá hranice a rovnako ako v lete prišlo extrémne teplo zo Sahary môže prísť mráz z Arktídy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.11.2022 22:51
Jenže na přizpůsobení nebudou prachy, protože všechny vyhodíme na nesmyslný "boj s CO2" .
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.11.2022 09:48
Možná by už konečně stálo za to dělat velmi dobře tepelně izolované bílé střechy, z nich vodu zasakovat a z té vody nechat růst co nejvíce stromů skýtajících stín a chlad v místě, kde jsou lidé.

Bohužel se takový přístup nepodporuje na rozdíl od mnohem hloupějších řešení. Kdyby se aspoň ta hloupá řešení nepodporovala a těm dobrým řešením nebylo bráněno (málokterý stavební úřad povolí bílou třechu), zbylo by více prostoru pro realizici dobrých řešení.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.11.2022 10:47 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
KM

Karla Majerová

19.7.2023 15:17
Zajímavý článek a mohu potvrdit, že můj dědeček si vždy ve velkých vedrech stěžoval, že se cítí hůře. Měl nemocné srdce a zemřel nedávno a v ten den bylo opravdu veliké teplo. Byla to pro mě obrovská bolest, kterou jen těžko popisuji slovy. Pohřeb jsem objednala na internetových stránkách https://www.pohrebnisluzba-helfi.cz/kontakty/praha-4.html v pohřební službě Praha 4, kde mi pomohli s celou organizací posledního rozloučení mého dědečka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist