https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/biden-se-chysta-zrusit-povoleni-pro-ropovod-keystone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biden se chystá zrušit povolení pro ropovod Keystone

18.1.2021 11:09 | WASHINGTON (ČTK)
Ropovod má být dlouhý 1900 kilometrů a má přepravovat ropu z kanadské provincie Alberta do amerického státu Nebraska. Ale zpomalily jej právní spory v USA a odpor ochránců životního prostředí, indiánů a farmářů.
Ropovod má být dlouhý 1900 kilometrů a má přepravovat ropu z kanadské provincie Alberta do amerického státu Nebraska. Ale zpomalily jej právní spory v USA a odpor ochránců životního prostředí, indiánů a farmářů.
Nově zvolený americký prezident Joe Biden plánuje zrušit povolení pro kontroverzní ropovod Keystone XL za devět miliard dolarů (asi 195 miliard Kč) hned v první den v nejvyšší funkci. Uvedla to kanadská televize CBC News s odvoláním na své zdroje. Biden bude uveden do Bílého domu ve středu 20. ledna.
 

Bidenův tým hned neodpověděl na žádost o vyjádření. Nevyjádřila se ani společnost provozující ropovod, TC Energy. Mluvčí kanadského ministerstva přírodních zdrojů předal dotaz kanadské velvyslankyni ve Washingtonu, kterou se dosud nepodařilo zastihnout, uvedla agentura Reuters.

Ropovod má být dlouhý 1900 kilometrů a má přepravovat ropu z kanadské provincie Alberta do amerického státu Nebraska. Ale zpomalily jej právní spory v USA a odpor ochránců životního prostředí, indiánů a farmářů.

Projektu nyní hrozí potenciálně smrtící úder, pokud Biden po středeční inauguraci splní slib, že zruší prezidentské povolení, které vydal jeho předchůdce Donald Trump, napsal Reuters.

Projekt v roce 2015 kvůli ekologickým obavám zrušil demokratický prezident Barack Obama. Ale o dva roky později jeho republikánský nástupce Trump exekutivním příkazem povolení vydal. Podle Trumpa měl projekt vést ke snížení cen pohonných hmot, tvorbě nových pracovních míst a snížení závislosti USA na zahraniční ropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (50)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

18.1.2021 15:08
Tento senilní dědek nadělá ve Státech pěknou paseku.Dělá přesně opak toho co Trump.Ať si každý říká co chce,tak pokud jde o ekonomiku,tak to měl Trump dobře našlápnuto.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 15:27 Reaguje na Václav Kain
No jo no - ona ekonomika je svatý grál našeho lidství - ale budiž - jenže i ta ekonomika se dá dělat dobře i bez uhlí a ropy - jenže je za to v tuto chvíli méně slávy a peněz a co by si ti chudáčci uhlobaroni a petrolejoví magnáti počali.....
Odpovědět
ig

18.1.2021 16:32 Reaguje na běžný uživatel
Ekonomika je hlavně aparát pro efektivní dělbu práce mezi lidmi. Čili svým způsobem to podstata lidství je :-)

Jestli víte jak udržet fungování lidské společnosti bez uhlí a ropy, tak to proboha řekněte, celé lidstvo se o to snaží už spoustu let, ale plácá se v tom bez rozumných výsledků.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 18:54 Reaguje na
Ale no tak...neříkejte, že máte tak málo načteno. Kdo má rozum, hledá už dnes alternativní zdroje, protože ví, že až ropa a uhlí dojte, pak to bude on kdo ovládne trh. Nebo si myslíte, že dobrá ekonomika se dá dělat jenom neudržitelným způsobem s využitím neobnovitelných zdrojů??? Tak krátkozrací můžou být jenom ti, co touží po penězích teď hned a okamžitě a ne budoucnosti jim nezáleží.
Odpovědět
sv

18.1.2021 23:52 Reaguje na běžný uživatel
Ano, kdo má načteno hledá jadernou energetiku. Nevzdělaní zelení fanatici věří fantasmagorii, že v číně vyráběné akumulátory a fotovoltaické články jsou "udržitelné".
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 23:58 Reaguje na
A jádro je udržitelné???? A nevyčerpatelné???
Odpovědět
ig

19.1.2021 00:18 Reaguje na běžný uživatel
Uranu je všude habaděj a thoria ještě víc. Jenom ze známých zásob o dnes ekonomické těžitelnosti je uranu na stovky let (pro veškeré energetické potřeby lidstva (nerostoucí)), pokud snížíme laťku těžitelnosti na desítky ppm tak to vychází na mnoho tisíc let. A protože potomci si skutečně poradí a realizují množivé reaktory, všechny časy se několikanásobí a pokud se jim povede konečně ta fúze tak budou prakticky neomezené.
Odpovědět
sv

19.1.2021 12:01 Reaguje na běžný uživatel
Jádro JE udržitelné. I současné jaderné technologie zvládnou zásobovat energií lidstvo po tisíce let.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.1.2021 07:23 Reaguje na běžný uživatel
hezky napsáno... trefil jste se...
Odpovědět
sv

19.1.2021 12:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Trefil se do vlastní nohy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.1.2021 09:32 Reaguje na běžný uživatel
Proboha, až dojde ropa a uhlí, jak bude vypadat atmosféra a klima? To nám dáváte nádhernou perspektivu! A Kašpárek vás za to ještě chválí.
Odpovědět
VK

Václav Kain

18.1.2021 17:34 Reaguje na běžný uživatel
Tak to bych rád věděl co dneska nahradí spolehlivé zdroje stejně spolehlivě.Asi vrtule a panely?To bychom dopadli.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 18:48 Reaguje na Václav Kain
Spolehlivé??? A až se uhlí a ropa vyčerpá? Ale to Vás asi netrápí, co. Spoléháte na to, že až k tomu dojde tak budete mrtev a Vaši potomci si hold nějak poradí (známý to přístup "po nás potopa")
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 07:57 Reaguje na běžný uživatel
Jenže náhrada uhlí vrtulemi a FV panely je "za nás potopa".
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.1.2021 09:41 Reaguje na běžný uživatel
Spolehlivé v průběhu životnosti zdroje (zařízení), tedy že v té době dodává spolehlivě elektřinu, když je potřeba, a ne jen tehdy, když matka příroda dovolí.

Já s vámi v zásadě sympatizuji, jen byste se měl vyjadřovat korektněji.
Odpovědět
sv

18.1.2021 23:55 Reaguje na běžný uživatel
Ano, dá se dělat ... třeba vykácet lesy až po vrcholky hor, jak to bylo běžné ještě v 18. století před začátkem masové těžby uhlí nebo dovážet dřevo na stojato z poza oceánu a předstírat jak je to "eko".
Odpovědět
bu

běžný uživatel

19.1.2021 00:04 Reaguje na
Jistě že to není eko - tím způsobem jak to píšete...no ale hlavně, že ropa a uhlí jsou eko..ne?
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 07:57 Reaguje na běžný uživatel
Dělají menší škodu.
Odpovědět
sv

19.1.2021 12:02 Reaguje na běžný uživatel
Nikoli jak to já píšu, ale jak to dělá echt zelené německo a dánsko.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

18.1.2021 15:33
nerozumím co tím prezident Přehazovačka myslel,že chce snížit závislost na zahraniční ropě, ona Kanada není zahraničí ? Jinak dle mého ale správné rozhodnutí, tento ropovod vyvolal tolik zlé krve mezi původními obyvateli, jako dlouho nic předtím. Na druhou stranu se však dost bojím, jakým směrem se USA vydají za ospalého Joea a hlavně té kliky extrémních levičáků co má kolem sebe (Kamala H).
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

18.1.2021 17:11
Nejhorší, co jsme provedli je, že jsme ekonomiku vyčlenili z planetárních procesů. Ekonomika nikdy nemůže být nadřazena přírodě. je třeba změnit výpočet HDP, aby poškození čehokoliv nemohlo být započítáno jako plus do HDP, protože se to musí postavit znovu.
Hurikány mají z tohoho zvráceného pohledu kladný vliv na růst HDP.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2021 19:07 Reaguje na Katka Pazderů
A ještě horší je, že do ekonomiky OZE nebyly úmyslně začleněny jejich dopady na životní prostředí.
Na jedné straně sankcionujeme výrobu energií z fosilních paliv /což beru/ , ale externality OZE nikam nepromítáme.
Vrchol pokrytectví Zeleného údělu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 08:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Včetně externalit fosilních paliv, která se spálí při jejich zálohování.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.1.2021 09:48 Reaguje na Jan Šimůnek
To tu ale všichni voláte po zavedení globální daně z těžby fosilního uhlíku a zrušení všech dotací! Děkuji za podporu!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

18.1.2021 20:15 Reaguje na Katka Pazderů
HDP je podvod ekonomů. Každé zvýšení ekonomiky byl mělo být prezentováno ve hmotných jednotkách, nikoliv ve finanacích, kterými je manipulováno pomocí inflace. Dnes Ukazatel HDP vzroste, když vzrostou ceny, následně vzrostou mzdy, platy a důchody, aby lidé měli za co kupovat a nestál kšeft. A tak pořád dokola. Obchodníci, jakmile vzrostou lidem příjmy, tak okamžitě si je zvýšením cen schrastí do svých kapes.
Odpovědět
ig

18.1.2021 22:46 Reaguje na Katka Pazderů
Na HDP přece vůbec nezáleží. Nebo snad nějaký podnikatel při rozhodování do čeho se pustí vůbec uvažuje co to udělá s HDP?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.1.2021 00:23 Reaguje na
Dle HDP se hodnotí ekonomika státu. Podnikatel na HDP samzřejmě kašle, stejně jako na lidi, když má dost zaměstnanců a může si vybírat. Na zákazníky kašle úplně, ale samzřejmě, že jim tvrdí: Náš zákazník náš pán a podle hlavní poučky marketingu se je snaží přesvědčit, že "potřebují právě to, co on jim může právě teď prodat". To je jedna poučka z marketingového školení finskou firmou v devadesátých létech a myslím, že se nic moc od té doby v marketingu nezměnilo, jen reklamní texty jsou čím dál tím blbější.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 07:59 Reaguje na Katka Pazderů
Ekonomiku jsme nadřadili přírodě vytvořením prvního nástroje. Už jako Homo habilis, nebo ještě dříve.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.1.2021 18:26
Biden možná není dokonalý, ale minimálně v oblasti ochrany životního prostředí čekám radikální zlepšení a doufejme, že vyvine pořádný tlak i na toho blázna co nyní vládne Brazílii.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 18:49 Reaguje na Slovan
Doufejme.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.1.2021 19:12 Reaguje na běžný uživatel
Už to tady zaznělo, EU i USA vyhovuje, že si z Brazílie udělali supermarket ,kde tolerují ničení přírody, aby na domácí pulty dostaly zboží, které si doma vyrobit de facto zakázaly.
Řečeno věcně , poškozování ŽP přenesly z vlastních teritorií do Brazílie .
S tím souhlasíte ?
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.1.2021 19:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
To rozhodně nesouhlasím.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.1.2021 22:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zajímavé, že to začalo v tak obrovském měřítku až za Bolsonara. Do té doby se to Brazilcům jaksi podařilo dost výrazně eliminovat. S tím, doufám, také souhlasíte naopak vy.
Odpovědět
ČM

Čech M.

18.1.2021 22:35 Reaguje na Slovan
Nic se nepodařilo eliminovat a nepodaří se to ani žádnému levicovému vládci Brazílie.
Alespoň do té doby dokud budou na světě přibývat lidi takovým tempem jako teď.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.1.2021 09:41 Reaguje na Čech M.
Za levicových prezidentů se to eliminovat podařilo, to je fakt. Stačí se podívat na vývoj rok po roce. Což ovšem neznamená, že v Brazílii musí vládnout levice - takový rozumný středo pravicový (levicový) politik proti odlesňování (nejenom Amazonie, to se týká i Cerrada apod.) bude bojovat také. Bolsonarovi je to ale fuk, ničí co jde, respektive to podporuje a jediný, kdo ho drží na uzdě je senát, sněmovna a nejvyšší soud.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 08:03 Reaguje na Slovan
Spíš dojde ke zhoršení, včetně toho, že emise CO2, které se Trumpovi podařilo výrazně srazit, půjdou zase pod diktátem zelených nahoru (jako prakticky vždy).
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.1.2021 16:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Trumpovi se podařilo ... :D. Emise CO2 v USA klesají mnohem delší dobu než co byl Pomeranč v Bílém domě. Ten se jen veze na tom, co vytvořili jeho předchůdci a na vlně ekonomické konjunktury. ;)

https://www.epa.gov/ghgemissions/inventory-us-greenhouse-gas-emissions-and-sinks
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 09:35 Reaguje na Petr Eliáš
Za Trumpa se začal těžit masově břidličný plyn a tím, že toto palivo nahradilo uhlí, šly emise dolů. Navíc to bylo i ekonomické, protože šlo o domácí surovinu a nevznikla masová nezaměstnanost, jakou plánují architekti Green Dealu.
Biden povede ekonomiku USA do kopru a životní prostředí taky. A pokud ho vystřídá Harrisová, bude to ještě horší.

Za čtyři roky se můžeme k tomuto tématu vrátit; tedy, pokud ještě bude nějaká Evropa existovat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

19.1.2021 07:27
Biden konečně napraví co svinstvo co v USA napáchal ten ubožák Trump.... a co volí toho ubožáka a jaké způsoby uvažování má bylo vidět v kapitolu.....

A jestli někdo říká, že Trump posílil ekonomiku USA, tak asi spadl na hlavu a vůbec nečte, co se v USA za dobu jeho vlády dělo....
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 08:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Za Trumpa byla nejmenší nezaměstnanost po roce 2000 (a ještě dlouho před tímto rokem), rostly příjmy i životní úroveň obyvatel. Tedy, pracujících lidí, ne bezcenných parazitů. Jak jsem konstatoval výš, přestože USA odstoupily od pochybných Pařížských dohod, emise CO2 v nich šly razantně dolů.

A, mimochodem, jestli vám něco říkají havárie tankerů (třeba Exxon Valdes - doufám, že to nekomolím), tak ten ropovod měl právě takovéto ekologické havárie, ohrožující oceán široko daleko a na dlouhá léta, eliminovat.
Obávám se ovšem, že taková úvaha je pro lidi, co mají v lebce uprostřed prázdnoty malou kuličku, natřenou na zeleno, za horizontem jejich duševních schopností.
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.1.2021 09:21 Reaguje na Jan Šimůnek
ano, samozřejmě. doprava produktovodem je eko-eko (nomicky i logicky) od určitého přepravovaného objemu mnohem lepší. potřebuje sice prvotní investici (ale jako by stavba tankeru nebyla investicí, žánop) a nízké provozní náklady na jednotku, s relativně nízkou šancí na enviro havárii obrovského rozsahu.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.1.2021 17:08 Reaguje na Jan Šimůnek
To je tedy zázrak, že v době globální konjunktury jde nezaměstnanost dolu a příjmy a životní úroveň lidí nahoru. :-) A kdy USA od P. dohody odstoupily? Že by v listopadu 2020? :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.1.2021 09:37 Reaguje na Petr Eliáš
Odstoupily od ní minimálně předloni.
A nešlo o žádnou "globální konjunkturu", ale o konjunkturu ryze lokální, vyvolanou tím, že se odstoupilo od části toho, co společnosti a ekonomice diktují zelení škůdci.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.1.2021 17:48 Reaguje na Jan Šimůnek
Nelžete, oficiálně odstoupily v listopadu 2020. Ach jo ... vaše ekonomické znalosti jsou přímo ,,vesmírné,,. Asi žijete v jiném vesmíru.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.1.2021 13:49 Reaguje na Petr Eliáš
Přestaly ji dodržovat daleko dřív. Konjunkturu a současně snížení emisí CO2 způsobila těžba břidličného plynu, která se rozjela od samého počátku Trumpova presidentství.

Za Bidena tohle vše (a mnoho dalšího pozitivního) půjde do kopru a ekonomika USA se propadne. Jako u nás po komunistickém puči 1948.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.1.2021 09:55 Reaguje na Petr Eliáš
A čím se liší chování zemí, které P. dohodu přijaly, od těch, co ji nepřijaly či od ní odstoupily? Není P. dohoda jen bezcenný cár papíru nebo zelená nálepka pro greenwasching?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

19.1.2021 10:38 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Za to váš vymytý mozek socialisty respektive komunisty to ví (co se dělo v USA za poslední 4 roky). Vaše schopnost něco hodnotit se limitně blíží nule.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.1.2021 07:55
Co si nechali vnutit, to teď mají.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.1.2021 08:17
A ještě bych dodal, že za Trumpa se USA staly z čistého dovozce energie jejím vývozcem.
Jinými slovy nedocházelo k ničení přírody jinde, aby si USA dovezly energii.
A těžba v USA, věřte nebo nevěřte, podléhá solidní ekologické kontrole ze strany federální agentury životního prostředí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.1.2021 16:06
Pokud se bez toho ropovodu obešli doposud, není důvod ho vůbec stavět. Sotřeba ropy stejně klesá a s rozvojem OZE to bude nabírat na obrátkách a kapacity uhlíkových paliv, které USA mají, stačí bohatě už dnes (plyn ve velkém vyváží). A za ušetřené doláče můžou postavit další fve nabo VE elektrárnu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist