https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/bioklimatolog-zalud-tuzemskou-urodu-boudou-stale-casteji-poskozovat-jarni-mrazy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bioklimatolog Žalud: Tuzemskou úrodu boudou stále častěji poškozovat jarní mrazy

21.2.2020 00:38 | OLOMOUC (ČTK)
Tuzemskou úrodu zemědělských plodin budou v příštích letech kvůli dřívějším příchodům jara stále častěji poškozovat jarní mrazíky. / Ilustrační foto
Tuzemskou úrodu zemědělských plodin budou v příštích letech kvůli dřívějším příchodům jara stále častěji poškozovat jarní mrazíky. / Ilustrační foto
Tuzemskou úrodu zemědělských plodin budou v příštích letech kvůli dřívějším příchodům jara stále častěji poškozovat jarní mrazíky. Už nyní způsobují značné ztráty zejména pěstitelům ovoce a zeleniny. Na semináři Šlechtění a charakterizace šlechtitelských materiálů v éře genomiky to včera v Olomouci řekl bioklimatolog Zdeněk Žalud z týmu projektu InterSucho, na němž se podílí Ústav výzkumu globální změny AV ČR a Mendelova univerzita v Brně.
 

Vegetační období v Česku se kvůli postupnému růstu průměrné roční teploty v příštích 30 letech podle Žaluda prodlouží až o měsíc. Dřívější začátek jara je ale podle Žaluda pro pěstitele velmi nevýhodný. "Čím dříve jaro začne, tím dříve plodina ztratí mrazuvzdornost. Okno na jarní mrazíky je přitom třeba o pět týdnů delší než bylo dříve. Takže to pak prostě zmrzne," uvedl Žalud.

Jarní mrazíky na přelomu zimy a jara přicházejí po předchozím výrazném oteplení, přičemž jich podle Žaluda v posledních letech přibývá. Teploty totiž už v únoru často krátkodobě překračují hranici deseti stupňů a poté se začíná probouzet vegetace. Je to případ i letošního února. "Kolem roku 2050 očekáváme, že každý druhý rok bude naše jarní vegetace poškozena silnými jarními mrazíky," upozornil.

Brzký příchod jarního počasí má podle Žaluda negativní dopad také na množství vody v půdě, kterou v prvních měsících roku spotřebuje předčasně probuzená vegetace. "Potom tady máme v létě, i když prší naprosto normálně, tak tady máme letní sucho a nikdo neví proč," řekl Žalud. Rychlý nástup jara škodí i včelám, jelikož se zkracuje období, kdy kvetou stromy.

Změna klimatu je už pro některé tuzemské zemědělce podle Žaluda velkým problémem, platí to hlavně pro farmáře hospodařící v nížinách na jižní Moravě, kde se zvyšuje teplota i intenzita sucha. Tamní farmáři se tak už nyní potýkají s propadem výnosů obilí. Naopak na Vysočině bude změna klimatu pro zemědělce do budoucna novou příležitostí, jelikož se zvýší teplota při zachování celkového úhrnu srážek i sněhové pokrývky.

Zemědělská produkce ve vyšších polohách Česka v příštích letech podle Žaluda kvůli změnám klimatu vzroste, naopak klimatické podmínky v tuzemských nížinách se do roku 2050 přiblíží jihu Evropy. Žalud upozornil, že kvůli klimatickým změnám vzroste podíl severněji položeného Polska na zemědělské produkci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

21.2.2020 18:12
Má pravdu předseda, jenže co s tím prakticky? Jedinou možností je šlechtění či vnesení genů na větší mrazuodolnost.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.2.2020 20:57 Reaguje na pavel peregrin
Je to jeden z mých vysokoškolských kantorů, o tomto mluvil už před dvaceti lety. Místo vnášení genů bychom už konečně mohli začít naslouchat vědcům a začít se řídit jejich doporučeními
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.2.2020 21:07 Reaguje na Jakub Graňák
Já v tomto případě ale jinou cestu nevidím. Nemá cenu se přít o to, kdo nebo co klima víc ovlivňuje, jde o to, že v jednotlivých státech se klima měnit bude- jen se neví, jak. Nosnou plodinou celosvětově je pšenice, tudíž na ni se asi zaměří pozornost, dále na kukuřici. Já tedy nějaké relevantní doporučení vědců týkající se specielně tohoto problému zatím neslyšel, pokud znáte, napište, informací je mnoho a není možno vše postihnout.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.2.2020 10:47 Reaguje na pavel peregrin
Záměrem mého přízpěvku bylo především upozornit na fakt, že se opět naplňují varování, která lidé jako pan Žalud opakují již po dekády, aniž by došlo k jakýmkoli změnám v mentalitě kompetentních jedinců a organizací.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.2.2020 13:06 Reaguje na Jakub Graňák
Tak ano, ale nemohu si pomoci- na jedné straně se dle názoru vědců Země bude dále oteplovat, ale na druhé straně podle jiných vědců stojíme na prahu další malé doby ledové. Když si k tomu všemu přičtu Milankovičovy cykly, tak nechť se na mě nikdo nezlobí, ale co nastane, nikdo z vědců stejně neví. Je to věštění z křišťálové koule.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

21.2.2020 23:14
Treba vypustiť viacej CO2 do ovzdušia aby žiadne jarné mrazy nemali šancu. Problémom je, že CO2 asi dosť dobre nefunguje, pretože na Šumave stále pravidelne mrzne aj v lete.
Odpovědět

Jan Škrdla

22.2.2020 20:46 Reaguje na Vladimir Mertan
Asi jste špatně pochopil článek. Problém je v tom, že vegetační období začíná dříve. Dříve nastává rašení a kvetení, zvyšuje se riziko poškození jarními mrazy.
Co se týká vašeho trvzení s CO2, beru to s nadsázkou.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.2.2020 20:54 Reaguje na Vladimir Mertan
Treba viacej myslieť
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist